5G strepnja

Do kraja 2021. Ministarstvo mora, prometa i veza dodijelit će teleoperaterima koncesije za frekvencije za 5G internet. Zagovornici tehnologije i oni koji na njoj odlično zarađuju ne mogu dočekati novu eru bržeg i gotovo sveprisutnog interneta. Obećavaju kako će to značiti rast bruto nacionalnog proizvoda, kako će milijarde uređaja međusobno komunicirati, vozila voziti bez vozača, kirurzi operirati s drugog kontinenta, hladnjaci upozoravati kad smo ih ostavili otvorenima ili praznima.

Svi oni koji uporno propituju zdravstvene učinke 5G interneta kroz međunarodne peticije pobornici će proglasiti zaostalim protivnicima razvoja. Na tom polju u Hrvatskoj je aktivna Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja čija je članica Upravnog odbora Ankica Kosovec Krželj u reportaži koju ćemo emitirati u emisiji Eko zona 11.12. na Prvom programu HTV-a upozorila kako je jedna od poznatijih studija iz Njemačke iz 2015. koju je financirala njemačka savezna vlada i koja je pokazala na laboratorijskim životinjama kokancerogeni efekt-znači brže napredovanje tumora u štakora koji su bili izloženi GSM signalu. Postoji i studija Nacionalnog toksikološkog programa iz Amerike koja je također izvršila dvogodišnje istraživanje na velikom broju štakora.

S druge strane Hrvatska udruga poslodavaca, u kojoj su i teleoperateri, prošli je tjedan organizirala Radionicu o elektromagnetskim zračenjima za novinare. Dio je to njihove edukativno-informativne kampanje pod nazivom Povezanismosigurni, kojoj je cilj informirati građane o koristima razvoja digitalne infrastrukture na gospodarski razvoj i društveni napredak. No i tamo je profesor zavoda za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Davor Bonefačić upozorio kako postoje termički i netoplinski učinci elektromagnetskoga zračenja te kako istraživanja uz potonje nisu došli do konačnog i jednoznačnog zaključka.

Ono što nitko ne dvoji je da korištenje mobitela diže temperaturu, posebice u organima koji imaju više vode. Dakle savjet je da muškarci nikada ne nose mobitel u džepovima hlača blizu testisa niti da ikada zaspimo s mobitelom pored glave. Druga je mjera samozaštite da pričekamo da mobitel zazvoni kad nekog nazovemo i tek onda ga primaknemo uhu (najviše zrači kad uspostavlja vezu s baznom stanicom) a po mogućnosti trebalo bi koristiti slušalice. Zračenje opada s kvadratom udaljenosti, tvrdi Bonefačić, ako je mobitel udaljen jedan metar od nas 10 000 puta smo manje izloženi. A koliko neki uređaj zrači možemo provjeriti kad ga kupujemo, što je manji broj uz slova SAR to manje zrači. Isto tako preporučljivo je kratko razgovarati kad je signal loš.

Sve to dakako zvuči kao da smo mi kao potrošači krivi zbog štetnih učinaka tehnologije koju koristimo, a ne oni koji je uvode i daju za nju dozvole. Kad smo kod dozvola prije je 100% suvlasnika zgrade moralo dati privolu za postavljanje bazne stanice na njihov objekt, a danas samo 51% gledajući prema udjelu u vlasništvu (dakle i manje od 51% broja vlasnika). Prije je državna agencija za mjerenje zračenja prije postavljanja baznih stanica morala obavezno mjeriti 200 metara od bolnica i škola. Danas ne mora, a sad je u javnoj raspravi prijedlog da se za postavljanje malih baznih stanica 5G interneta do snage 2 watta neće trebati ishoditi nikakva dozvola.

Teško mi je biti racionalan.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a