Google ima sluha

Google, mislim da svi znate za njih, uključio se u projekt izgradnje stanova u San Joseu. Zašto je to nama zanimljivo? Pa zato što je riječ o projektu prihvatljive i inkluzivne stanogradnje u kojoj je 25% smještaja rezervirano za osobe s invaliditetom. Google će u projekt izgradnje uložiti 5,3 milijuna dolara. To samo po sebi pokazuje veliku svijest koju Google ima prema osobama s invaliditetom i njihovim potrebama.

Nažalost, u Hrvatskoj takvih projekta baš i nema, mi smo još maleni. A i nemamo razvijenu svijest o inkluzivnom smještaju osoba s invaliditetom. Dan danas ne znamo kuda bi s njima!? Zašto, zato što oni nakon smrti roditelja ili nekog bližnjeg ostaju "na cesti", tj. nemaju osiguran smještaj osim u nekakvom domu koji nije adekvatan. Čak ni sustav podrške nakon smrti bližnjih nije osiguran.

No vratimo se mi na Google i ovaj projekt. Riječ je o projektu "Kelsey Ayer Station" koji će imati 115 stambenih jedinica. Lokacija izgradnje nije slučajna, nalazi se blizu željezničke pruge što pokazuje namjeru da osobe koje su tu smještene imaju pristup javnom prometu. Do središta San Josea može se pak pješice. Cijeli je prostor tako osmišljen da se stvori zajednica. Bit će tamo senzorni vrt (za one koji ne znaju, to je vrt koji potiče osjetila i tako povoljno djeluje na osobe s invaliditetom), zajedničke kuhinje i boravke. Osim toga, u tom će stambenom prostoru živjeti i dvoje članova pomoćnog osoblja kako bi pomogli onima kojima je potrebno.

Ono što je važno u ovoj investiciji jest to da će Googleovim novcem projekt započeti, tj. kupit će se zemljište i riješiti papiri, da se kolokvijalno izrazim. Dakle, bez Googlea projekt bi bio teže ostvariv.

Alexa Arena, Googleova ravnateljica za razvoj nekretnina u San Joseu, rekla je kako je Google vrlo uzbuđen što je dio Kelseya te da se vesele što će dobiti priliku za pomaganje u stvaranju i očuvanju povoljnog smještaja.

Ovo je samo jedan primjer kako je sve što se tiče osoba s invaliditetom u nekim normalnim zemljama vrlo studiozno i vrlo skupo. S ovom investicijom i reklamom koja s time ide Google želi potaknuti i druge poslovne subjekte da se uključe te ulože i doniraju. To je samo dokaz koliko još ima prostora da se pomogne osobama s invaliditetom te kako ima osoba i firmi koje su spremne uložiti u nešto što nije isključivo posao, tj. business. I to u Americi u kojoj je business Bog i batina.
Što mi u Hrvatskoj možemo iz ovoga naučiti?

Možemo naučiti da dio sredstava koje zaradimo u nekom svom poslu možemo pretvoriti u donaciju za osobe s invaliditetom. Možemo pokušati planirati pametne gradove, naselja i četvrti u kojem bi skupa u skladu, s jednakim infrastrukturnim mogućnostima, živjele osobe s invaliditetom i bez njega.

Ovaj potez Googlea me oduševio. Napokon jedna pametna ideja! Čekam takve ideje u Hrvatskoj i želio bih da osobe s invaliditetom, ali i pojedini poduzetnici, počnu s projektima poput ovog. Ne mora to biti tako veliko, naravno. Ovakav bi projekt pomogao osobama s invaliditetom, ali i doprinio podizanju svijesti za probleme s kojima se oni suočavaju, pogotovo u segmentu samostalnog života.

Za kraj jedna sretna misao - svatko od vas, ne daj Bože, može zbog spleta životnih okolnosti jednog dana završiti kao osoba s invaliditetom. Tad će vas ovo sve skupa više zanimati.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Banderas Belamarić!


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a