Razbojnički galop

Kada lopovima uputite pravo novinarsko pitanje obično se prave glupi ili vas žele takvima napraviti. Srećom ja često nađem načina da lopove više ne moram direktno pitati zašto su se toliko opustili.

Veći dio stručne otpadaške javnosti zgražava se i jauče zbog cijene Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije koja iznosi 377.326.793,56 kuna. Kapacitet mu je 88.000 tona na godinu (75.000 t/god miješanog komunalnog otpada, 10.000 t/god biootpada i 3.000 t/god strukturnog materijala). Lelek i šrgut zuba dolazi od spoznaje da je Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina stajao 277 milijuna kuna a kapacitet obrade mu je 100.000 tona otpada godišnje. Tehnologija im je ista. Zastarjela.

Kod ovakvih usporedbi lopovi pokroviteljski zbore kako smo nestručni i ne razumijemo koliko su pristupne ceste različitim centrima različite dužine, koliko je vrijedan copy/paste istih projektantskih neznalica koji vladaju Hrvatskom iz susjedne nam države i slične logičke bifurkacije, sofizme i budalaštine. Eh, da mi se dohvatiti imena revizora iz Brisela koji su odobrili takovo guljenje raje tupim nožem.

Ovih mi dana iz Marišćine, čiji je direktor prije par mjeseci rekao da mu treba još samo malo vremena i novaca pa da gorivo za cementare, koje proizvode u CGO-u, postane dovoljno kvalitetno da ga počnu ozbiljnije spaljivati u Koromačnom, stigao odgovor kako su zahtjevi o vlažnosti i zagađenosti goriva iz otpada ispunjeni. Kažu kako je bio plan proizvoditi 25 tisuća tona tog goriva na godinu no u sljedećem odgovoru kažu kako su od 2015. cementari isporučili ukupno 4 tisuće tona.

Naravno da bi svatko s imalo zdrave nebalkanske pameti upitao: Zašto onda u sve te još neizgrađene centre i dalje želimo mehaničko-biološku obradu otpada koju nam prodaju zemlje s europskim kaznama za loše gospodarenje otpada poput Grčke? Zato jer su to projekti s puno mesa pa se može odrezati mnogima masna šnicla koju ćemo svi plaćati kroz račune za otpad 30 godina.

I na kraju evo i glavnog pokretača današnjeg bloga. Stigao mi je odgovor saveza europskih komunalaca Municipal Waste Europe (članice pokrivaju 60 posto europske populacije) u kojem mi njihova glavna tajnica Vanya Veras piše: U tijeku je revizija EU pravila i fondova jer više neće biti financiranja mehaničko-biološke obrade otpada u razdoblju 2021.-2027. Fondovi će se moći koristiti za odvojeno skupljanje suhih reciklabilnih sirovina i kompostiranje odvojeno prikupljenog biootpada.

Stoga dakle lopine galopiraju. 

 *Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a