Pukotine u ničemu

Jeste li zabranili jednokratnu plastiku, jeste li išta uložili u solarnu energiju i energiju vjetra, jeste li uveli reforme u klimatskim promjenama? Niste! Niste ništa napravili! Ili ćete reagirati ili ćete ignorirati! Mi, mi ćemo reagirati!  Tim se riječima srednjoškolka Laura Skala u petak, na štrajku za klimu obratila političarima.

Dirljiv je optimizam mladosti koja vjeruje u promjene. Ako nas nešto kao zemlju i kao Zemljane spasi imat će to bar kao začin. No moja je ganutost trajala dok nisam dobio priopćenje Ministarstva zaštite okoliša o tom prosvjedu. Tipično neurotično Ministarstvo tvrdi kako će iskoristiti dio od 551.810.805 eura europskih fondova za prelazak na niskougljično gospodarstvo u svim sektorima kroz prioritetna područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te razvoj i provedba pametnih sustava.
To bi vjerojatno trebao učiniti ovaj ministar koji se sastaje sa županima na čijem se području spremaju nova bušenja za crpljenje nafte i plina kako bi ih pravodobno informirao i uspostavio partnerske odnose oko metode hidrauličkog frakturiranja od koje se drugdje u svijetu odustaje. To bi vjerojatno trebao raditi ministar koji ima pomoćnika za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja koji me prije izjave na klimatskoj konferenciji u Bonnu upitao kako se zove ovo gdje smo sad? To bi trebao pokrenuti ministar koji je još 2017. imao nacionalnu Strategiju prilagodbe na klimatske promjene ali nije u njezinu promociju uložio ni kunu jer bi se vjerojatno javnost pitala zašto se ne provode hitne mjere koje taj dokument zaziva.

Bježi Laura od ministara, politike i njihove mladeži, klubova i političkih akademija ali ne iz ove zemlje! Daj joj šansu, 5 ili 10 godina, slomi pokoji zub na toj za budućnost neosjetljivoj kasti. Kažeš u svojem govoru da imamo još samo 11 godina za zaokret prema održivosti. Ti kojima se obraćaš sada misle o pozicijama na listi za europske izbore gdje nema klimatskih mora već se mirno sanja na 12 tisuća eura osnovice. Najdalje što vide to je kraj mandata a to što šalju priopćenja podrške tebi i ostalim prosvjednicima govori da te se boje. I trebaju se bojati jer u tvojoj viziji budućnosti njih nema, oni nestaju u pukotinama na koje si ukazala…pukotinama njihovog ničega. 

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a