Arosa - alpski raj u kojemu vjeverice jedu iz ruke

Iz Chura prema Arosi vlak kreće svakih 60 minuta. Za udaljenost od 26 kilometara treba mu jedan sat budući da savladava visinsku razliku od 1000 metara (Arosa se nalazi na 1775 metara nadmorske visine).

Dokaz da Švicarci iz svega znaju napraviti zgodnu turističku priču jest i to što u pogledu na prekrasno planinsko jezero Älplisee možete uživati s jedne od 450 klupa na kojoj punih osam godina može stajati i vaše ime. Interes za takvo što je toliki da se čeka i do osam godina (trenutačno je na listi čekanja tamošnje turističke zajednice 80-tak ljudi). Cijena - 1000 švicarskih franaka.

Arosa ima gotovo 4000 stanovnika. Zimi, kada pitomim alpskim mjestašcem odzvanjaju glasovi sa skijaških zabava, u nju dolazi više od 1000 stranih radnika, ponajviše sezonci iz Portugala (tada se kući vraćaju i ovdašnji mladi, koji tijekom uspavanoga ljeta odlaze u veće švicarske gradove).

Središte konferencijskog i lječilišnog turizma u svojoj okolici nudi i upoznavanje tradicionalne alpske poljoprivrede. Obitelji ovdje mogu uživati u više od 380 kilometara pješačkih i planinarskih staza, a njihov su zaštitni znak vjeverice, koje su se toliko priviknule na ljude da im uz šumske puteve jedu iz ruke. Oni željni dodatnog adrenalina zimi se mogu okušati u nogometu na ledu, bogatiji ljeti u partiji golfa…