Na triatlon mogu svi, pa i osoba s cerebalnom paralizom

Svi mogu na triatlon, pa i osoba s cerebalnom paralizom

Nema udaljenosti koju ova braća ne bi prešla jedan za drugog. Brent gura i vuče Kyla plivajući 2,4 milje, zatim 112 milja biciklira i 26,2 milje trči. San im je natjecati se s najboljim atletičarima svijeta na natjecanju Ironman na Havajima.

Šest godina treniranja dovelo ih je do dana kvalifikacija u Koni. "Sve je počelo kad je brat sudjelovao na svom prvom Ironmanu 2010. Pozvao je obitelj i ja sam bio zadivljen ne samo što je učinio moj brat nego i svi ostali sportaši. To me podsjetilo na ono što ja prolazim svakodnevno." Kyle zna što znači svladavanje izazova. Ima CP i ne može se koristiti rukama i nogama. Kad je Kyle vidio starijeg brata kako se natječe, znao je da i on to želi. Braća su počela s manjim utrkama, napredujući prema maratonima i triatlonima, ali uvijek su ciljali na superbowl triatlon Ironman. "Kad smo prošli prvi triatlon 2011. ljudima poput nas nije bilo jasno kako da se natječemo u Koni."

Brent trenira sedam dana tjedno i Kyle mu se pridruži jednom ili dvaput. "Teško je trenirati nekoga tko sjedi u kolicima 16-18 sati dnevno i voziti ga na utrku dugu 140.6 milja. To nije lako nikomu. Ono što me motivira na utrkivanje i ono što je moj glavni razlog utrkivanja je to što je moj brat uvijek ispred ili pokraj mene. Nastavljamo biciklirati naprijed. To je putovanje slatko jer provodimo 17 sati zajedno i to osnažuje našu povezanost." Brent i Kyle oduvijek su posebno povezani. Brent je uvijek pazio na mlađeg brata. "Kyle i ja smo uvijek u istom timu i uvijek mijenjamo pravila. To nam se sviđa i kod Ironmana, što nema promjene pravila za nas." Utrka počinje u subotu ujutro u 6.30 i kad pištolj oglasi start, svi kreću. Brent i Kyle prošli su puno utrka zajedno, ali ova će se najviše pamtiti. Kyle i Brent u ime Ironmana u povodu 40. godišnjice utrke, pozivaju vas da sudjelujete u Koni ove godine. Da nas inspirirate za sljedećih 40 godina. Njihovo završno vrijeme nije ih kvalificiralo za natjecanje, ali strast i predanost jesu. Kyle i Brest proglašeni su ambasadorima Ironmana u Koni. Svake godine izabrani sportaši dobiju ovu nagradu prema karakteristikama koje su daleko više od natjecanja. "Ovo mi je jedan od najboljih sportaških dana koje nikad neću zaboraviti".


Trenirajući za svjetske utrke Kyle i Brent žele inspirirati i druge ljude s invaliditetom. "Samo želimo dati drugima ljudima nadu da mogu učiniti što god zamisle."

Posljednji pozdrav Oliveru i njegovu galebu

Imao sam sreću, pa sam pet godina dolazio u Velu Luku i Velalučani su mi vrlo dragi ljudi. Prije svega, vrijedni su i žele pomoći i uživaju u svom malom mjestu. Takav je isti bio Oliver. I Oliver se u Veloj Luci osjećao kao pravi ribar. Nije ga zanimala tad pjesma, nego more, ribe, parangali i njegova Vela Luka. Nažalost, zbog teške bolesti Olivera više nema. Velalučani su pokazali kako se ispraćuje njihov najveći i najdraži prijatelj, susjed i ribar.


Oliver je jednostavno bio – veliki čovjek.

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a