Obljetnica vodopravne lakrdije

Na sutrašnji dan u 16 sati i 30 minuta navršit će se točno godinu dana otkad je uzet prvi od tri uzorka otpadne vode u Plitvica selu iznad Velikog slapa. Nakon šest dana iz laboratorija gospićkog Zavoda za javno zdravstvo stigli su rezultati analize - kanalizacije iz apartmanskih metastaza (najveća ima sedamdesetak kreveta - spavanje 90-280 eura po osobi, plaća se samo u gotovini) ne odgovaraju graničnim vrijednostima propisanim pravilnikom o otpadnim vodama.

Ili drugačije rečeno fekalije turista, turističkih djelatnika i domaćih teku niz turističku atrakciju Nacionalnog parka pod zaštitom UNESCO-a. Istom je prigodom utvrđeno kako 3500 stanovnika, što unutar Parka što izvan njega, u općini Rakovica, piju zdravstveno neispravnu vodu iz jezera Kozjak kao što se ilegalno crpila voda iz potoka Plitvice, a u spomenutoj metastazi na recepciji piše upozorenje turistima kako voda nije pitka.

Vodopravna inspekcija (spada u Ministarstvo zaštite okoliša) danas se tih nalaza ponešto drugačije prisjeća: "Vodopravna inspekcija je u srpnju 2017. godine obavljala inspekcijski nadzor isključivo po prijavi Nacionalnog parka Plitvička jezera za neovlašteno korištenje voda iz potoka Plitvice u Plitvica Selu, a prijava se odnosila na građevinu koja je tada bila u izgradnji tako da nije imala otpadnih voda." Hoće reći nisu podnijeli optužni prijedlog nekom prekršajnom sudu tragom prošlogodišnjih uzorkovanja.

A možda su inspektori pomislili kako to i nema smisla. Inspekcija je u kolovozu 2009., svibnju 2010., svibnju 2012. podnijela optužni prijedlog protiv Nacionalnog parka i odgovorne osobe u njemu. Najstariji prijedlog iz 2009. urodio je kaznama od 15 tisuća Parku i s 2 tisuće ravnatelju.

Uslijedila su kazne od 8 tisuća odnosno 900 kuna, pa zatim 70 tisuća i 8 tisuća te na kraju 2013. od 600.000 i 20 tisuća (veći iznosi Parku a manji ravnateljima i ravnateljicama). Vodopravni inspektori pokušali su preko policije i Općinskog državnog odvjetništva sve dići na razinu kaznene odgovornosti no zasad nema rezultata.

Sve je to jedna lakrdija upravo zato jer kad je problem nastajao, dakle onda kada se donosio novi prostorni plan Plitvica (smišljen u Zavodu za prostorno uređenje ličko-senjske županije pod izgovorom da se želi zaustaviti već postojeću divlju gradnju) stručne službe parka i tadašnji Hrvatski zavod za zaštitu prirode rekli NE novoj gradnji unutar parka. Istina neki objekti pod upravom Parka, poput hotela i Ličke kuće zagađuju bihaćko vodocrpilište fekalijama no kako kaže jedan bivši direktor parka "sve te građevinske dozvole za apartmane koje su izdate prije vodopravnih (dakle kanalizacije) imaju svoje ime i prezime u potpisu". Dozvole, za koje je jedno vrijeme Ministarstvo graditeljstva najavljivalo reviziju, je izdavala Ličko-senjska županija a tadašnji zamjenik ministra je nakon gašenja kamera rekao kako nitko nema dokaza da ne možemo u Park pustiti i dva milijuna turista (svaki prolazak znači 20 a svako noćenje 120 litara otpadne vode).

Anegdota kaže kako su branitelji koji su tamo zbog zagađenja prosvjedovali odbili uzeti uzorak sami jer su znali kako bi nalaz bio ništetan jer ga nije uzela službena osoba na propisani način. Oni su, uz stručnjake koji su se protivili apartmanizaciji ličke prirodne dragocjenosti, zdravo tkivo koje vapi za zajedništvom jer je okruženo metastazama. Putokaz iz tog obruča dao mi je ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije Siniša Golub u svojoj sjajnoj novoj knjizi Nagovor na odvažnost (obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima). Pri susretu s američkim rendžerom piše: Ja njemu pokušavam objasniti fenomen ilegalne gradnje u hrvatskim zaštićenim područjima, ali po izrazu njegova lica vidim da to on ne može shvatiti. Kako država ili regija može proglasiti zaštitu, a onda dozvoliti da ta svetinja bude nagrđena, degradirana i uništena? Kakvu to poruku strukture vlasti i političari šalju svojim građanima, budućim generacijama, svojoj djeci?
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a