Selidba Mlinareve grbe

„Dobri smo mi, jako dobri u jednoj vještini“, rekao mi je jednom jedan informatičar na temu krađe znanja kroz neovlašteno skidanje i stavljanje tuđih sadržaja na Internet, „a to je da se dobro u raznim prilikama pravimo grbavi.“ Zanimljive su te grbe i kad treba poštovati druge zakone, recimo kad treba zbrinuti građevinski otpad. Nedavno su mi se tako ponovo javili iz udruge Zelene i plave Sesvete, nevladine, neprofitne i nepolitičke organizacije osnovane 2008. s ciljem promicanja i podizanja kvalitete života u tom zagrebačkom predgrađu. Već neko vrijeme uporno guraju projekt izgradnje biciklističke staze, oživljavanja sablasnih, napuštenih silosa bivše mesne industrije Sljeme a bore se i protiv divlje sječe u šumi Divljači.

I baš na koridoru buduće biciklističke staze, pored Sljemenskih silosa prije nekoliko dana otvorila se usred zelenila divlja deponija građevinskoga otpada. Članove udruge je to užasnulo jer su pomislili da će to odgoditi, otežati i poskupiti projekt ozelenjivanja tog poluindustrijskog dijela Sesveta. Pratili su kamione i doznali da otpad dolazi od rušenja jedne druge tvornice, Domaće tvornice rublja iliti DTR-a koja je u veljači 2017. zatvorena nakon 103 godine rada.

DTR-ovu tvornicu ruši novi vlasnik, pekarska industrija Mlinar. No u Mlinaru se ne smatraju odgovornima već svoju grbu sele svojem izvođaču radova: Društvo MLINAR d.d. kao naručitelj je s društvom PONGRAC-BAGER KOP d.o.o. kao izvođačem, dana 31.11.2017. godine sklopilo Ugovor o izvođenju radova na uklanjanju objekta ovog Društva na adresi Zagreb, Štefanovečki zavoj 12., a kojim ugovorom se je izvođač obvezao da će sav otpadni materijal koji će nastati kao produkt ugovorenih radova odlagati i zbrinjavati na za to predviđenim mjestima koji u cijelosti ispunjavaju sve uvjete za zbrinjavanje takve vrste otpada. Izvođač je također preuzeo potpunu odgovornost za bilo kakvu štetu uslijed nepropisnog ili nezakonitog odlaganja i zbrinjavanja nastalog otpada. Također smo izvođača upoznali s navedenim problemom i isti je preuzeo osobnu obvezu poduzimanja svih potrebnih radnji na saniranju pričinjene štete.

No spomenuti PONGRAC-BAGER KOP iz međimurskoga Novog Sela Roka Mlinarevu je grbu preselio na podizvođača, tvrtku S.I.M.C. iz Hektorovićeve 14 iz Solina. Članovi udruge fotografirali su kamione S.I.M.C. i sve je prijavljeno komunalnim redarima a u utorak, 5. lipnja u 10 sati će simboličnu količinu ilegalno odloženog otpada odnijeti pred Mlinarevu prodavaonicu u Sesvetama.

Divlje se odlagalište preselilo južnije uz hotel Zovko.

Prije par godina jedan velikogorički komunalni redar procijenio je na temelju svojeg višegodišnjeg iskustva kako od deset takvih prijava redarstvu zbog nedostatka dokaza svega tri završe na sudu a od te tri svega jedna s, uglavnom simboličnom kaznom. Čak i ako se u ilegalno odbačenom smeću pronađu nečiji dokumenti odvjetnici su dovoljno uvjerljivi da suce uvjere kako je riječ o nečijoj podvali osobi koja je optužena.

I da još u ovom sesvetskom slučaju ne postoji reciklažno dvorište za građevinski otpad uz Jakuševec na kojemu se razdvojeni građevinski otpad ne može besplatno zbrinuti… grba nije samo koristoljubiva i sebična, već je ona i primitivna.   

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a