Marš za znanost

Ovu subotu kreće "Marš za znanost" jer je i vrijeme da dignemo glas za bolje obrazovanje i za više novaca u znanosti. To se tiče i osoba s invaliditetom. Oni su također dio akademske zajednice, a i ulažu u obrazovanje da pokažu koliko vrijede u društvu.

To što su u društvu neprimjetni, to ne znači da ne bi trebali biti dio obrazovne reforme. Moje tekstove već znate, što se tiče toga da osobe s invaliditetom moraju biti dio društva u kojem žive. Drago mi je da se pokreće inicijativa koja pokazuje ili će pokazati koliko smo svjesni što nam znači obrazovanje ili koliko smo i dalje spremni šutjeti i negirati postojeće stanje.

Osobe s invaliditetom, kad žele studirati, moraju prvo riješiti problem fizičkih barijera. Nisu svi fakulteti prilagođeni za normalno studiranje tako da osoba s invaliditetom mora uvidjeti i mogućnost ulaska i dolaženja na predavanja, a isto tako i obavljanja svih ostalih potreba kad su po cijele dane na fakultetu. Jedino što im je u Zagrebu riješeno je to što ZET i Udruga Zamisli osiguravaju prijevoz. Bilo da treba do fakulteta ili ostalih studentskih ustanova.

U moje doba, sjećam se, osoba s invaliditetom koje studiraju skoro pa da nije niti bilo. Nije bilo fakulteta, a niti srednjih škola prilagođenih za potrebe osoba s invaliditetom. Što se taj trenutak i trend promijenio, pa da danas imamo jako puno osoba s invaliditetom koji studiraju i koji su dio akademske zajednice. Međutim, daleko smo od toga da bi rekli samo smo osobe s invaliditetom integrirali u život sa svima ostalima.

Isto tako, moram naglasiti da su se neki fakulteti čak potrudili da prilagode nastavni plan. Primjerice, kada su slijepe osobe studirale, a bilo je profesora koji ne vole da ih se snima na predavanju, onda je bio dogovor da Savez slijepih pokuša prilagoditi literaturu. Čak su osobe koje studiraju dobile i osobne asistente kako bi im bilo lakše provesti dan na fakultetu. Nemojte zaboraviti, svi imamo svoje potrebe, pa tako imamo potrebe jesti i piti, ali i potrebu za korištenjem wc-a. Tako da osobni asistent tu jako dobro dođe. Da pomogne osobi da na faksu normalno funkcionira.

Primjer nam je Stephen Hawking koji je u jednoj Velikoj Britaniji doživio najveće počasti, a sve ih je zaslužio. Stephen Hawking može svima biti primjer pa i nama u Hrvatskoj da bez obzira na invaliditet ili bilo koju drugu poteškoću trebamo pokazati što možemo doprinijeti društvu u kojem živimo. Isto tako moramo težiti društvu tehnologija, kompjuterizacije, robotizacije… s time bismo pokazali veću kreativnost osoba s invaliditetom.

Nove tehnologije im omogućuju bolju komunikaciju i uključivanje u društvo. Znamo da smo konzervativno društvo i da baš ne volimo nove tehnologije, ali bez njih nažalost nećemo moći živjeti.

Najveći primjer tehnologije koja pomaže osobama koje ne mogu govoriti je komunikator. To je stroj koji njihove misli pretvara u pisane riječi. S komunikatorom osoba s invaliditetom može normalno komunicirati s vanjskim svijetom, a da ju drugi ne shvate krivo. Drugi primjer, kompjuter. Osobe koje su imale smanjenu pokretljivost putem kompjutera, razno raznih aplikacija i svih drugih programa, mogu normalno napisati čak i knjigu, pokazati što skrivaju u sebi.

Sve nas mogu i naučiti ono što mi o njima ne znamo. Mnogim osobama koje teže govore je kompjuter pomogao kako bi ih druge osobe bolje razumjele, bez obzira na ono što oni ne mogu izgovoriti. Treća stvar koja su pomogla osobama s invaliditetom su električna kolica. Da nema električna kolica, osoba bi morala imati nekoga tko bi ju stalno gurao ili vozio. Ovako ima veću slobodu kretanja.

Četvrti primjer su slijepe osobe koje imaju čitač za njihovu abecedu koji također pretvara pisanu u zvukovnu riječ kako bi ju slijepa osoba čula. Peta stvar je zvučni signal na semaforu za slijepe osobe koji slijepoj osobi daje do znanja kada je zeleno, žuto i crveno. Danas imamo i liftove koji govore koji je kat tako da slijepe osobe mogu izaći na pravom katu. Ovo je samo par primjera u kojima su znanost i obrazovanje pokazali kako su osobama s invaliditetom olakšali život.

Toliko od mene za ovaj blog i molim vas, pojavite se na "Maršu za znanost" jer to nam je budućnost, ne samo osobama s invaliditetom nego svima nama.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a