Kupiti, vrijeđati i varati

Vijesti su svugdje oko nas. Novost je u jednom sedmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole da su trojica učenika počeli plaćati druge učenike da se javljaju kako njih ne bi prozvali za ispitivanje. Nije me začudilo kad je pričajući to užasnuta učenica nastavila da su ti isti kupci gotovo svakodnevno zauzeti vrijeđanjem jednog učenika. "Fore" se ponavljaju i pravdoljubivoj su učenici glupe – govore da je zasmrdio toalet.

A da ozbiljno smrdi u toj školi potvrđuje nekoliko slučajeva nasilja od kojih je najgori onaj prilikom kojeg je jedan učenik napunio kroasan psećim izmetom i to podvalio svojem "prijatelju". Nije izbačen iz škole jer je njegov otac zaprijetio tužbom zbog navodnog vrijeđanja jedne profesorice koja mu je navodno rekla da je g….r. Pedagoginja te škole ponosna je što imaju titulu Nulte tolerancije na nasilje. Njezino je rješenje da djeca razgovaraju, da budu pristojna i da se ispričaju a ravnatelj je sretan da sve ostaje bez sankcije i prisutnosti medija jer se onda ne priča loše o školi koju će voditi do mirovine.

Razrednica u tome razredu tijekom sata razredne zajednice, navodno od zlostavljača ne može doći do riječi jer viču i ne žele priznati da su nešto loše učinili. Za sve svoje loše postupke nalaze izgovore u drugima.

U tome istome razredu ove se godine pisao test za natjecanje iz prve pomoći. To je nešto što ne donosi dobre ocjene ali produbljuje znanje, stvar je prestiža, prilika da se ode na gradsko a možda i nacionalno natjecanje izvan Zagreba. Dvije su učenice uhvaćene u varanju od te iste gore navedene, pravedne profesorice koja zahtijeva poštovanje. Obje su izbačene s testa zbog šalabahtera. Nakon testa okomile su se na onu istu učenicu kojoj se smučilo mobingiranje nazvavši je prostitutkom i izdajnicom premda ih ona nije odala. Za učenicu bila je to velika škola. Naučila je tko će se od te dvije znati ispričati a tko i dalje ustraje u laži. Ona koja i dalje ustraje u laži tvrdi da će je otac, inače profesor na jednom prestižnom fakultetu, uvijek i u svemu podržati.

Mogu je zamisliti kako u pomlatku neke stranke izvršava prljave zadaće a organizacija zauzvrat pokušava sakriti kako je sve oko nje kupljeno, izvrijeđano i prevareno.
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a