Božić na hrvatski način

Svake godine osjećam da sam se još malo pohrvatio. Ta metamorfoza nije ciljana. Ne pokušavam biti Hrvat. Zapravo, dio mene pokušava oduprijeti se tome. No, svejedno nastavljam usvajati hrvatske navike i običaje, a da toga nisam ni svjestan.

Ove godine to se očituje u načinu na koji moja obitelj slavi Božić. U Americi, božićno drvce kitimo u razdoblju između Dana zahvalnosti i prve adventske nedjelje. Potom mjesec dana gledamo blagdanske filmove u dnevnoj sobi, na čijim zidovima pulsira šareni odsjaj božićnih lampica. Kada sam došao u Hrvatsku, donio sam i taj običaj sa mnom. To je često rezultiralo komentarima prijatelja, susjeda i da, moje punice: 'Već ste okitili bor?!'

Čekanje

Naravno, u Hrvatskoj većina ljudi ne kiti božićno drvce prije Badnjaka. Kad sam tek došao ovdje, mislio sam da to uvelike ograničava Božić. Činilo mi se da svi propuštaju mjesec dana čarolije s okićenom jelkom. No moji prijatelji (čak i studenti) rekli bi mi otprilike ovako: 'Ne, ne. Ovako je zabavnije jer budi iščekivanje', nešto u tom stilu.

Nastavak

Iz toga proizlazi još jedna razlika između američkog i hrvatskog Božića. Pokazalo se da Božić u Hrvatskoj nije prekratak. Zapravo se slavi i dulje od Božića u SAD-u. Kao prvo, sada imamo odlična adventska događanja širom zemlje, a to znači i mnoštvo okićenih jelki na otvorenom. Drugo, blagdansko razdoblje proteže se od Badnjaka do IZA Nove godine, sve do blagdana zvanog Sveta tri kralja, za kojeg nisam ni čuo dok se nisam doselio ovdje (jeste li ga vi izmislili?). I cijelo to vrijeme božićna drvca sjaje. U Americi, božićni blagdani definitivno se ne nastavljaju dva tjedna nakon 25. prosinca. Neki ljudi, poput moje tetke, uklanjaju bor dan iza Božića!

Sjećam se da sam kao klinac uvijek bio pomalo razočaran što Božić traje samo jedan dan. Dugo se taj dan iščekivao i onda, puf, sve je gotovo, rasplinulo se u izmaglici zajedno sa glatkom šunkom i ukrasnim papirom. Ovdje, čekajući Badnjak za ukrašavanje jelke, čini se da slavlje počinje tek tada, a baš kao što je to slučaj sa većinom drugih proslava u Hrvatskoj, svi žele samo da traje što duže, nastavljajući s druženjem i zabavom koliko god je moguće. Nešto poput blagandske verzije 'party breakinga'.

Hrvatski način

Ove godine, nekako zatečen, odjednom sam shvatio da je do Božića preostalo još samo nekoliko dana, a mi još uvijek nismo postavili i ukrasili bor. Čekat ćemo, dakle, do Badnjaka. I dok se približavamo Badnjaku, sve više se veselim postavljanju drvca, vješanju kuglica i drugih ukrasa, kao i kušanju francuske salate u ritmu božićnih pjesama. Pokušavamo proslaviti Božić na hrvatski način! Naravno… to ne znači da ću jesti bakalar.


Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a