Rekonstrukcije zločina Wilhelma Tella za turiste

Na tragu legende o Wilhelmu Tellu, jedne od najutjecajnijih osoba u švicarskoj povijesti, cijela obitelj može provesti dan šetajući ulicama Bürglena i Altdorfa te se zabaviti.

CSI Tell projekt je pripreman dvije godine. Temelji se na otkrivanju lokacija koje na kraju dovode do rekonstrukcije zločina čiji je počinitelj - Wilhelm Tell. Cijena karte za sudjelovanje u ovoj igri za odrasle iznosi 24, za djecu 16 švicarskih franaka. Uključuje posudbu kožnog ruksaka s priborom u jednome od tri lokalna turistička ureda (pribor pomaže u istraživanju zločina i osiguravanju dokaza, a sadržava i luk i strijelu), besplatno kretanje javnim prijevozom i prigodan dar. Velika tura obuhvaća petnaest mjesta zločina, mala jedanaest.

Nebitno je kojim se redom otkrivaju tajne svih lokacija s popisa (svaka je označena istom bojom kao i na karti). Iz teksta na kartama da se iščitati koji dio opreme na pojedinoj lokaciji treba upotrijebiti za pronalazak dokaza, koji  na kraju treba na papiriću izgrebati noktom. Oni koji su osmišljavali projekt doista su se potrudili biti kreativni.

Na jednom je mjestu zločina, primjerice, instalacija američkog umjetnika, kod koje prvo treba povući ručicu, a onda s kišobranom stati ispod nje. S prvim kapima vode kreću i zvuci švicarske himne… Lokacije CSI Tella nalaze se inače na svjetski poznatoj stazi za pješačenje, koja je prošle godine proslavila četvrt stoljeća postojanja (cilj je bio svakom Švicarcu simbolično darovati 5 milimetara tog puta, ukupno dugog između 35 i 37 kilometara)…