Slijepi skijaši i njihova volja za životom

Danas ću pisati o slijepim skijašima Evi Goluži i Damiru Mizdraku koji imaju veliku volju za sportom, ali i za životom, za razliku od onih koji su zdravi, a nezadovoljni svojim životom.

Eva Goluža
rođena je 7. siječnja 2001. u Zagrebu.
Od rođenja je slabovidna, tj. ima genetski poremećaj zvan Achromatopsia. Njezina vidna oštrina iznosi oko 5% normalnog vida. Osim znatno smanjene vidne oštrine, ne raspoznaje boje i pati od jake fotofobije (tj. oči su joj jako osjetljive na svjetlo jer u mrežnici očiju nema ili se nisu dovoljno razvile stanice koje su receptori za boje, svjetlo i vidnu oštrinu). Pohađa drugi razred zagrebačke opće gimnazije Tituš Brezovački. Tijekom cijelog školovanja bila je odlična učenica.
O skijanju je, kaže, sanjala od malih nogu: Još kao djevojčica pred televizorom sam se divila uspjesima naše Janice, zatim i Ivice te sam se potajno nadala da bih jednog dana i ja mogla tako juriti bijelim stazama, što je zbog mog ograničenja s vidom bilo malo vjerojatno.

No Evi se želja ostvarila i počela se baviti skijanjem i osvajati medalje, pritom uživajući dok skija. Slijepe i slabovidne osobe skijaju uz pomoć vodiča koji ih vodi po stazi i ostvaruju jako dobre rezultate.

Damir Mizdrak rođen je u Zagrebu 27. lipnja 1991.
Završio je srednju školu COO Vinko Bek (poslovni tajnik) te upisao fakultet Visoke škole za sigurnost, smjer Zaštita na radu, ali zbog skijanja fakultet je trenutačno u mirovanju.

Član je skijaškog kluba za osobe s invaliditetom Sljeme u kojem je počeo svoje prve skijaške korake. U reprezentaciji je od 2012. Sudionik je 11. Zimskih paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. Malo je bolji u slalomu nego u veleslalomu te za sada skija samo tehničke discipline. Natječe se u kategoriji slijepih i slabovidnih, unutar koje postoje tri kategorije: B1 su potpuno slijepe osobe, B2 i B3 su one koje imaju vrlo mali postotak vida, s time da B3 kategorija ima malo bolji centralni vid i/ili vidno polje nego B2. Trenutačno je u B3 kategoriji, ali na granici s B2. Njegov vodič je Luka Debeljak. Uz skijanje voli biciklizam, pogotovo brdski (na Sljeme) te nogomet koji više ne igra zbog koljena i nada se da će početi s veslanjem.

Na Europa kupu u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom u švicarskom Veysonnazu u kategoriji slijepih i slabovidnih osoba Eva Goluža i Damir Mizdrak osvojili su prvo mjesto u slalomu, izvijestio je Hrvatski paraolimpijski odbor.

Bila to jedna od težih utrka ove sezone, strma, zaleđena i tehnički vrlo zahtjevna staza prisilila je čak 20 natjecatelja da odustanu. Dan prije na veleslalomskoj utrci Eva Goluža osvojila je drugo mjesto, a Damir Mizdrak bio je četvrti. S tim rezultatima Goluža i Mizdrak došli su u priliku da se bore za ukupnu pobjedu u Europa kupu. Njihovim uspjesima pomogli su njihovi vodiči Ana Žigman i Luka Debeljak.

Veselim se svakom uspjehu sportaša s invaliditetom i slijepih osoba jer pokazuju, unatoč teškoćama koje imaju, ali i manjku novca, da ipak imaju veliku želju pokazati što sve mogu, što ih veseli te što im diže samopouzdanje u životu da nastave dalje. Ima jedna zanimljiva činjenica - da su Damir i Eva obrazovane osobe.

I za kraj, nadam se da će biti još ovakvih sportskih nada koje pokazuju da invaliditet ne mora biti zapreka u životu. Eva i Damire, čestitam vam na odličnim rezultatima!

U utorak, 17. siječnja ove godine, Eva i Damir bit će gosti emisije Hrvatska uživo, na Prvom programu HTV-a u 17.20.

Pozdrav od vašeg blogera,

Hrvoje Antonio Belamarić*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a