Dalekoistočni dnevnik - Gulin in Guilin


U top deset prirodnih čuda u Kini, ujedno i glavnih turističkih atrakcija, svakako spada famozni krški potez dugačak optrilike 100 kilometara između Guilina do Yangshoua koje spaja opjevana rijeka Li.

Prema najpouzdanijim podacima to područje već je od 80-ih godina prošlog stoljeća postalo popularno turističko odredište za strane putnike namjernike i backpackere, s obzirom da je do njega bilo jednostavno doći iz pokrajine Guandong (Kanton) odnosno Hong Konga.

Najpopularnije svratište za turiste svakako je bio ‘mali’ Yangshou. U njemu danas živi nekih 350 000 stanovnika od kojih barem 90% zarađuje prihode isključivo od turizma.

Velika većina njih fantastično se služi engleskim jezikom te svoje usluge nerijetko pružaju u partnerstvu sa strancima koji su se odlučili na poduzetničke poduhvate u Kini, točnije otvaranje hostela, restorana i turističkih agencija.

Za strance koji žive u Kini, Yangshou s druge strane nije najomiljenije odredište s obzirom da je minimalno devet mjeseci u godini prepun turista iz cijeloga svijeta, a samim time buke od ranog jutra do dugo u noć te nesnosnih gužvi na ulicama.

Ovo je svakako idealno mjesto za one koji se boje kulturoloških i svakojakih drugih šokova koje bi im Kina mogla prirediti s obzirom na to da, osim lokalaca koji pričaju dobar engleski, tu postoji i veliki izbor zapadnjačke hrane (a i drugih potrepština jer znamo da ne vole svi eksperimente ) što je, u oba slučaja, itekakva rijetkost u manjim kineskim gradovima.

Oni kojima je dosta buke i vreve odlučuju se na boravak u malim mjestima na potezu između dva, na početku teksta nevedena grada.

Sela u kojima odsjedaju puna su raznih obiteljskih domaćinstava koja nerijetko vode tri generacije jedne obitelji. Njihove kuće su često uređene tradicionalno i veoma slikovito, jede se domaća hrana te uživa u miru i tišini.

Osim turizma, lokalno stanovništvo se dosta bavi i poljoprivredom, a došljaci uživaju u vožnjama na biciklima, splavarenju na rijeci, brojnim krškim pećinama, penjanjima po predivnim brežuljcima od kojih je najpoznatiji dio kraj rijeke Li ovjekovječen i na novčanici od 20 yuana (kineska valuta, op.aut.) te na tzv. Mjesečevo brdo.

Omiljen način provođenja slobodnog vremena je i boravak na slikovitim terasastim poljima riže i čaja koji su još jedan od brojnih fotografskih rajeva u tom kraju. U nekim selima možete odsjesti te zajedno s lokalnim stanovništvom brati i naučiti kako se miješaju te suše određene vrste.

Ukoliko se ikada nađete u tom kraju, a prezivate se kao ja (Gulin) svakako će te izmamiti mnogo smijeha kod lokalaca koji će vas srdačno počastiti ili vam dati popust pri kupnji jer ste skoro imenjaci s pokrajinskom prijestolnicom, a samim time i ‘njihovi’.

Njemačka verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a