Dalekoistočni dnevnik: Hrvatska vladarica pekinške umjetničke i glazbene scene

Osim što je gospodarski div današnjice i zemlja onih ‘vjerovali ili ne’ turističkih destinacija, Kina je ujedno i mjesto gdje se već stoljećima prepleću nevjerojatne životne priče svake vrste.  Iako najmnogoljudniju zemlju svijeta čine njezini poprilično šaroliki državljani, ništa manje zanimljivi nisu ni ‘dotepenci’ iz cijeloga svijeta.

Iako je popis onih iz Hrvatske koji ovdje žive i djeluju i dalje poprilično kratak, kada je riječ o talentu, idejama i stručnošću moglo bi se pisati podužih tekstova. Jedna od onih koja bi svakako ispunila mnogo kartica teksta svake godine je Zagrepčanka, s pokojim i ništa manje važnim dalmatinskim korijenom, Miranda Vukasović.

Nakon mature u rodnoj Hrvatskoj, Vukasović je obrazujući se i radeći proputovala pola svijeta. Prvu diplomu iz dizajna zaradila je na Polytechnic University of Milano 2007., a dvije godine kasnije i drugu u Mexico Cityju za urbano planiranje.

Ova svjetska putnica također je znanje i iskustvo stjecala sa svjetski priznatim arhitektima, dizajnerima i fotografima u Riju, Parizu, Londonu i New Yorku iz kojeg je 2011. i došla u Peking.  Dolasku je prethodio sjajan intervju, sa sada već bivšim poslodavcem, preko Skypea pri kojem je bila odjevena u pidžamu.

Iza nje je danas pet godina života u samom srcu Pekinga te poduži popis djelovanja i aktivnosti u mnogim sferama života kineske prijestolnice. 

Veći dio svoga boravka u Kini Vukasović je provela u jednoj međunarodnoj arhitektonskoj tvrtki gdje je radila kao medijski kustos te se bavila i brandiranjem. U međuvremenu je radila i na samostalnim te partnerskim projektima s kojima se predstavljala na Pekinškom tjednu dizajna i drugim sličnim manifestacijama.

Jedan od istaknutijih svakako je bio Displacement i Agglomeration, odnosno prijenos negativa urbane džungle gradova (u ovom slučaju Pariza i Pekinga) na odjeću te izrada nakita inspiriranog urbanom aglomeracijom.

Posljednji Mirandin umjetnički pothvat, na kojem radi već skoro dvije godine, tiče se dizajna vlastitog nakita koji je jednostavno nazvala MV, lampi za projekt s tvrtkom Diametrik te namještaja za jednu inozemnu tvrktu sa sjedištem u Kini.

No, to svakako nije jedino što zaokuplja pozornost ove djevojke koja naprosto pršti energijom i optimizmom s obzirom na to da se već tri godine jako ozbiljno bavi i -glazbom.

Ova 33-godišnja Hrvatica naime piše pjesme, sklada i pjeva u dva pekinška banda - Soul Pollution i Radiance - čija je osnivačica.

Upravo je s ovim posljednjim okupila čitav niz mladih umjetnika iz cijeloga svijeta s kineskom adresom. Oni su se naime svi odazvali suradnji na ovom multimedijalnom projektu koji obuhvaća igru riječi, melodija, zvukova, svjetla i sjene, odnosno svega onoga što Vukasović također vuče i iz svoje zaljubljenosti u dizajn i urbanizam.

Zapamtite ovo ime jer ćete ga tijekom iduće godine čuti mnogo više s obzirom da ova talentirana i svestrana hrvatska zvijezda pekinške scene obećava mnogo.

Njemačka verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a