Američki optimizam ne umire

Pa, moji hrvatski domaćini, ja sam u šoku. Iako sam emigrirao u Hrvatsku, vjerojao sam da je Amerika u svojoj srži pozitivno društvo, kojeg odlikuje raznolikost. Znam, pogriješio sam. Mislim, takvo društvo još uvijek postoji, samo što je ono puno manje nego što sam zamišljao. Trump će biti 45. predsjednik SAD-a, a mene svega tri godine dijele od hrvatskog državljanstva.

Ali, s obzirom da sam još uvijek Amerikanac, ne mogu dopustiti da optimizam umre. U meni još uvijek tinja nada, poput plamička u svjetiljki. Iako je vani mračno i vjetrovi divljaju, potrudit ću se vidjeti svjetlo. Dakle, predstavljam vam 'top 10' razloga zbog kojih Trumpovo predsjedništvo, iz moje perspektive, možda i neće biti toliko loše.

10. Ako ste Amerikanac u Hrvatskoj, puno medija želi pričati s vama o Trumpovoj kandidaturi i pobjedi. Posljednjih nekoliko dana osjećam se kao Amerikanac 'na žeton', dajući izjave na TV i različite portale. To nije loše, dapače.

9. Svojim američkim prijateljima mogu se pasivno-agresivno hvalisati da je Hrvatska jedna progresivna europska država. ‘Čekaj malo, SAD još uvijek nije izabrao ženu za predsjednika? Hmm, mora da sam smetnuo s uma. Mislio sam da ste ove godine izabrali onu... kako joj je već ime... znate. Da, Hrvatska ima predsjednicu već godinama'.

8. Konačno mogu uvjeriti članove svoje obitelji da presele ovdje. Kanada? Prehladno. Dođite u Hrvatsku, mi imamo Jadransko more.

7. Hrvati će mi konačno vjerovati kad kažem da je Hrvatska bolja od Amerike. Prijatelj: Ali ovdje caruju 'veze' i korupcija… Ja: Trump? Prijatelj: Dobro, pobijedio si. Naravno, prijatelj uvijek može potegnuti kartu s Kerumom, ali taj nije bio predsjednik... ili?

6. Trump može 'Make America Great Again'?
5. Ne moram više objašnjavati frku oko e-mailova Hillary Clinton svojoj punici na hrvatskom.

4. Kada tisuće (OK, neki) američki pristaše Donalda Trumpa doputuju u Sloveniju kako bi vidjeli rodno mjesto prve dame Melanije Trump, brzo će im dosaditi i doći će u Hrvatsku, što je dobro za profil zemlje i prihode od turizma (sugerirao Brian Malimedo).

3. Imat ćemo predsjednika koji je bio u jednom od najboljih božićnih filmova svih vremena, Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku (citat uz dozvolu Dore Starčević).

2. Stvarno mi je već ponestalo inspiracije

1. A broj jedan zbog čega sam optimističan (ne stvarno) oko Trumpovog predsjedništva je...

Sad nemam apsolutno nikakvog razloga da ikad poželim vratiti se natrag u SAD; imam sve razloge ostati u Hrvatskoj. Hrvatska, volim te! Nikad nisam bio sretniji što mogu reći: Ja sam hrvatski zet! 

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a