Dalekoistočni dnevnik – Opasni beauty challenges

Zadnji tekst na temu aplikacija za nestvaran beautification samo je odškrinuo vrata začudnog svijeta u kojem se, mahom ženska, ljepota propituje u virtualnom svijetu na dnevnoj razini. I prošlog puta istaknuli smo da su trendovi vezani uz izgled i ljepotu svuda po svijetu poprimili zastrašujuće razmjere u postavljanju ljestvice na visoke razine koje rijetko koja smrtnica može na jednostavan način zadovoljiti. Azija u tom pogledu opet ide korak dalje.

Uzimajući u obzir da mnogi dalekoistočni trendovi vezani uz uljepšavanje, kozmetiku i plastične operacije imaju duboke korijene u Japanu i Južnoj Koreji, Kina je, s obzirom na broj stanovnika i novonastalu platežnu moć, zapravo nevjerojatan booster svakom novonastalnom trendu.

Jedna od novijih ‘zabava’ dokonih djevojaka u Kini su izazovi ljepote ili tzv. beauty challenges. Kada je riječ o njima, ova godina je bila poprilično plodna, dodatno pojačavajući suludi pritisak koje društvo vrši na mlade u Kini, pogotovo djevojke, u želji da im lica i tijela izgledaju savršeno.

Jedan od onih blesavijih – iako ih je teško rangirati – svakako je bio izazov s pupkom ili belly button challenge. Ovaj zabavni izazov također je generirao iz Južne Koreje s obzirom da je član jednog tamošnjeg banda (kojih ima doslovno milijun te imaju više obožavatelja u Kini negoli kod kuće) objavio na svom Weibo profile, tj. kineskoj verziji Twittera, fotografiju na kojoj rukom kojom je prvo obuhvatio leđa dodiruje pupak. 

U samo nekoliko dana krenulo je ludilo sa preko 200.000 dijeljenja i preko pola milijuna likeova. Pokušaj kojim se hvali svojim mršavim strukom ubrzo su podržali mnogi korisnici s obzirom da se na istoj društvenoj mreži, a i šire, pojavilo preko 150 milijuna objava na kojima korisnici rade isto dokazujući pritom world wide webu koliko su posebni.

Malo nako toga krenulo je iskazivanje ni manje ni više negoli s - ključnom kosti. Naime onoliko kovanica koliko možete naslagati na istu govori sve o vašoj ljepoti i mršavosti, iako su Kinezi, generalno gledajući, posebice u usporedbi sa Zapadnjacima – poprilično mršava nacija gdje su žene s oblinama zaista rijetkost.

Suludi izazov s pupkom za nekoliko mjeseci zamijenili su list papira veličine A4, a kasnije ni vise ni manje nego iPhone 6 i 6 plus. U prvom je jedna nadasve mudra osoba, s manjkom pametno iskorištenog vremena, odlučila objaviti na mreži fotografiju papira koji prekriva trbuh. Ako vam isti prekriva sve, onda imate poželjnu figuru.

Osim što gore spomenuta Appleova igračka u Kini postiže višu cijenu nego u ostatku svijeta (bez obzira što se svi dijelovi za kineske modele proizvode u samoj Kini), pokazala se i kao fantastičan dodatak u pokazivanju cijelome svijetu koliko ste mršavi, lijepi i poželjni.

Kineskinje su tako počele objavljivati fotografije svojih skupih pametnih telefona postavljajući ih preko koljena kako bi svima pokazale koliko su mršave njihove noge.

Nakon toga, stanovnice najmnogoljudnije zemlje svijeta našle su i način da dokažu koliko je važno malo i usko lice. Najbolji način je da uzmete ruž, rukom obuhvatite glavu te pokušate našminkati usne. Ukoliko uspijete u tome – čestitamo – vaše lice zadovoljava kineske standarde ljepote.

Naravno, u svom tom moru ludila bilo je i onih koji su ismijavali ovakve izazove. No nažalost njihov broj je bio neusporedivo manji od onih koji su ga čini se – zdušno podržali!


Njemačka verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a