Novi sabor i nova vlada

Što očekivati od Mosta i HDZ-a kada je riječ o pitanju osoba s invaliditetom? Nadam se da će osobe s invaliditetom dobiti veću mogućnost da kažu što treba sve napraviti da bi one lakše živjele. „To ćemo vidjeti“, rekli su slijepci. Iskreno, svi me uvjeravaju da bi se napokon moglo otvoriti i osobama s invaliditetom.

Što prvo treba napraviti? Prvo treba osobama s invaliditetom dati primjerene invalidnine od oko 3.800,00 kn, ali i za osobe koje su slijepe i slabovidne. Tako da ispravimo sve nepravde prema slijepima i slabovidnima, a i svim ostalim kategorijama osoba s invaliditetom. Aleluja za staru vladu jer je na zadnjoj sjednici dala potpis za pravobraniteljicu Anku Slonjšak, koja će sad nastaviti zastupati prava osoba s invaliditetom i napokon jedna institucija kao što je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom dobila je mogućnost da može nastaviti  raditi svoj posao za opće dobro osoba s invaliditetom.

Drugo što treba napraviti: nova vlada treba što više osoba s invaliditetom uključiti u obrazovni sustav i dati im mogućnost da na svim razinama dobiju adekvatno obrazovanje zato što im to i odobrava Ustav Republike Hrvatske, a isto tako im treba omogućiti da dobiju osobnog asistenta kako bi mogli ravnopravno sudjelovati u nastavi ili studiju, tako da napokon uključimo osobe s invaliditetom i da im pokažemo da su ravnopravni dio svojih sredina.

Treća stvar: poslije obrazovanja uvijek ide i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Svakoj osobi s invaliditetom treba omogućiti adekvatno zapošljavanje bez obzira na bolest ili dijagnozu, bez obzira na to je li to osoba s intelektualnim poteškoćama ili osoba s fizičkim poteškoćama. Isto tako, ima dosta tvrtki u Hrvatskoj koje zapošljavaju osobe s invaliditetom i te osobe rade po restoranima, u jednoj velikoj stranoj tvrtki iz Austrije, koja ima lanac trgovina. Ali imamo isto tako jedan divan primjer čovjeka koji zapošljava gluhe i nagluhe osobe u drvnoj industriji jer oni zvuk pile ne čuju, a iznimni su radnici. Ali država prema ljudima koji žele zapošljavati osobe s invaliditetom se ponaša kao Robin Hood pa ih maltretira nekim stvarima i zakonskim aktima umjesto da pomogne tim dragim i divnim poduzetnicima da pokušaju još više zaposliti osobe s invaliditetom. Jako velika je stvar kad osobe s invaliditetom rade, jer osjećaju se kao da pripadaju društvu u kojem žive.

Isto tako ima osoba s invaliditetom koje su poduzetnici i koji imaju svoje firma  njima se isto treba nakloniti jer su uzeli stvar u svoje ruke i pokazali da ne čekaju druge da im daju pomoć nego su si sami pomogli tako da su krenuli u biznis. I njima isto država zagorčava život jer institucije gdje se registrira firma nisu baš prilagođene za osobe s invaliditetom. Bilo bi još tu puno toga što se mora napraviti da bi osobe s invaliditetom se lakše zaposlile, ali za to bi im trebalo dvije do tri stranice da sve napišem, ali političari nemaju dovoljno vremena da to pročitaju.

Četvrta stvar: prilagodba institucija za lakši ulazak u poštu, banku, Finu i sve institucije koje su potrebne da bi osoba s invaliditetom mogla lakše komunicirati i kretati se. Ima dosta neprilagođenih i dućana i poslovnih prostora pa čak i bolnice nam nisu prilagođene za osobe s invaliditetom pa tako i domovi zdravlja. Isto tako će mi sad mnogi prigovoriti da to sve košta, svjestan sam da invaliditet košta, a i prilagodba institucija košta tako  da moramo napraviti sve i uložiti novac za bolje sutra za osobe s invaliditetom i omogućiti da se mogu kretati u svim mjestima, gradovima i selima. Ali još važnija stvar da osobe s invaliditetom  ne budu isključene i izolirane zato što se ne mogu normalno kretati i obavljati sve životne potrebe kao i ostali građani.

Peta stvar je zakonska regulativa koja se mora očistiti od svih nepotrebnih stvari, a dodati one koje su bitne za osobe s invaliditetom i svi zakoni i pravilnici moraju biti na jednom mjestu dostupni osobama s invaliditetom tako da osobe s invaliditetom znaju koja su njihova prava, ali i koje su njihove obaveze. Isto tako treba reorganizirati socijalnu službu i staviti je u službu osoba s invaliditetom, ali treba napraviti sustav pomoći osobama s invaliditetom koje žele živjeti samostalno tako da omogući sustave podrške medicinskih sestara, čistačica i domara koji bi im bili na usluzi kada bi se nešto dogodilo. Taj sustav ima nizozemska vlada, a to znači da osobe s invaliditetom mogu birati – ili će živjeti u domu ili će živjeti samostalno. Trebamo dati pravo na izbor jer ako osobe koje su „zdrave“ imaju pravo na izbor, tako i osobe s invaliditetom imaju pravo na izbor u svojem životu.

Toliko od vašeg blogera Hrvoja Antonija Belamarića.