Dalekoistočni dnevnik - Viseći biser Shanxija: Uspon na Xuan Kong Si

Iako je Datong već spominjan u kontekstu veličanstvenih budističkih pećina Yungang, taj pomalo sivi grad, s iznimno ljubaznim stanovništvom, u rudarskoj pokrajini Shanxi može se podičiti mnogim biserima drevne kineske kulture.

Xuan Kong Si, ili tzv. Viseći hram ili manastir u doslovnom prijevodu, hram je izgrađen u stijeni otprilike 70 do 80 metara iznad zemlje u blizini planine (Sjeverni) Heng (sjeverna od Pet velikih kineskih planina).  

Njegovu je gradnju, prema legendi, započeo samo jedan jedini čovjek! Riječ je, naime, o redovniku Liao Ranu koji je živio u vrijeme dinastije Sjeverni Wei.

Osim činjenice da već više od 1 500 godina ‘visi’ sa stijene, poseban je i po tome što je jedini postojeći hram koji se može pohvaliti kombinacijama tri kineske tradicionalne religije: budizma, taoizma i konfucijanizma, to jest u njemu možete vidjeti kipove Konfucija, Lao Tzua odnosno oca budizma Buddhe Sakyamunija.

Baš je zbog toga i ‘preživio’  Kulturnu revoluciju u prošlom stoljeću.

Njega ‘podupiru’ uočljivi stupovi od hrastovine koji su zabodeni u rupe u stijenama. No, osnovna struktura koja podupire to impresivno zdanje je zapravo skrivena u njegovim temeljima u samoj stijeni. Lokalno stanovništvo će vam reći da bi hram i bez stupova bez problema ‘visio’ jer su zamjenjivi i nisu bili dio originalnih graditeljskih rješenja. Dodani su kasnije jer se malo njih usudilo penjati gore, a pogled na stupove davao je kakav takav osjećaj sigurnosti.

Koliko su znanja imali oni koji su ga gradili govori i činjenica da je on smješten u malom kanjonu rijeke (čiji se tok danas regulira velikom branom), to jest ‘visi’ od sredine stijene pod njezinim vrhom čime je zaštićen od nepovoljnih utjecaja kiše i sunca.

Osim toga, gradnja 40 paviljona i dvorana koje vidimo danas, išla spuštanjem od vrha prema sredini stijene, a ne obrnuto što je lako za pomisliti.

Drvene i kamene rezbarije, boju kipova i raznih ornamenata unutar hrama obnavljale su različite dinastije pa je sve očuvano na zavidnoj razini.

Prije nekoliko godina magazine Time, slijedom napisa i fotografija putnika objavljenih na mnogim internetskim stranicama, taj je hram stavio na listu deset najneobičnijih i najopasnijih zgrada na svijetu.

Njemačka verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a