Stranac kod kuće

Ovog ljeta pisao sam o Splitu, Plitvičkim jezerima, Zadru, Vrboskoj, Bolu i Zagrebu. U svakom tekstu predočio sam iskustva stranca koji posjećuje te destinacije. To me navelo na pomisao da bih trebao pisati o mjestu u kojemu nisam stranac, o mom rodnom gradu. Što o Tulsi mogu ispričati nekom putniku namjerniku iz Hrvatske?

Tulsa je prekrasan grad. Iskovalo ga je bogatstvo naftnih magnata i tajkuna na početku 20. stoljeća, sa starim dijelom grada kojeg čini impresivan miks kuća u stilu art decoa i i... hm... 'skromnijih' palača od cigle. Jedan milijarder svojedobno je donirao svoj posjed kako bi se tamo smjestio jedan od najznačajnijih gradskih muzeja, Philbrook. Danas, potomci nekih drugih bogataša glavni su izvori podrške kulturnoj sceni Tulse, ulijevajući novac u novopečeni muzej Woodya Guthriea, u otkup i budući smještaj arhiva Boba Dylana, u kreiranje velikog javnog parka uz obalu rijeke Arkansas. Dakle, nešto se tamo ipak događa. 

Pretpostavljam da bi zamišljenog posjetitelja iz Hrvatske najvažnije bilo upozoriti na izostanak svakog oblika života na gradskim ulicama. Ponekad svojim znatiželjnim studentima pokažem slike Tulse sa Google Street Viewa, da vide kako izgleda američki Srednji zapad. Uvijek me pitaju istu stvar, 'gdje su ljudi?'. U Hrvatskoj, gdje god da odem, uvijek postoje neki znakovi građanskog života, bilo da su to grupice prijatelja u kafićima, postarije gospođe na klupama ili mladost koja visi po parkovima.  

U Tulsi, grad je previše razvučen da bi pješačenje u bilo kojem smjeru bilo vrijedno truda. Između gradskih art deco nebodera protežu se kvadratni kilometri parkirališnih površina. Parkirališta su poput spomenika ukorijenjenoj navici vožnje i sveprisutnom automobilu.

I dok se upravo na ulicama Tulse osjećam kao da sam doma, svaki put kad se tamo vratim lokalni način života sve mi je straniji. Pitam se je li to slučaj i sa mnogim Hrvatima koji žive u inozemstvu. Tvoj rodni grad može ti ostati blizak, ali kultura se počinje činiti sve udaljenijom.

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a