Volim Zagreb ljeti i Olimpijske igre u Riju

Počele su Olimpijske igre, ali još divnije od svega – ljeto u Zagrebu. Prostora koliko hoćeš, rolam se gradom, razgledavam, buljim, uživam. Ima jako puno turista, pa sam čak vidio dva turista – osoba s invaliditetom. Jedan juri kao da je na Harley Davidsonu, ima vjetar u kosi i suzne oči od brzine na svojem motoru. Drugi je slijep ili slabovidan. To znam jer je čovjek tražio pomoć da nađe bankomat u centru Zagreba, pa sam bio toliko ljubazan i pomogao mu.

Divno je to kad vidite kako stranci znaju cijeniti kulturu i koliko ih zanima Zagreb. Još bolje od toga je da se mogu vidjeti i osobe s invaliditetom koje su došle kao turisti u naš grad. Zagreb ljeti nudi Ljeto na Strosu, Ljeto na Zrinjevcu, a ako se tamo ništa ne događa onda se barem možete izležavati na lijepo pokošenoj travi koju uređuje tvrtka Zrinjevac, a sve nadgledava naš dragi gradonačelnik Milan Bandić.

U Zagrebu su na Sveticama i na Šalati otvoreni bazeni, pa kad je čovjeku vruće i kad ga pokosi vreli asfalt, a nije blizu Brača, Hvara, Dubrovnika ili Vodica – može se osvježiti u gradskim bazenima kad već nema vlastitu vilu s bazenom da pluta i da ga nitko ne vidi. Ah, skoro sam zaboravio… Imamo i novu wellness ponudu – fontane. Kad one lijepo špricaju u zrak, čovjeku je odmah vlažnije i hladnije oko srca.

Za djecu Zagreb nudi škole plivanja, jahanja, stolnog tenisa, besplatne likovne radionice i lutkarske predstave. Tako da vam dijete ne mora sjediti pred računalom i igrati igrice ili gledati filmove. Ali isto tako i roditelji se moraju potruditi oko svoje djece pa im objasniti da je dobro da se kreću zbog njihovog zdravlja.

Jedna je zanimljiva činjenica – da se ne spominju djeca s poteškoćama u razvoju, ali nadam se da i ta djeca imaju mogućnost pristupa radionicama i drugim sadržajima i da su uključena u njih od strane udruga ili grada Zagreba.

Otkad su počele Olimpijske igre, ja imam podočnjake. Što ćemo kad je 12 sati razlike između Brazila i Hrvatske, a ja volim gledati sport i sport voli mene tako da je zanimljivo to sve pratiti. Uočio sam nekoliko zanimljivosti - Brazilci su kao i naši Dalmatinci. Imaju moto Lako ćemo, nije priša. Drago mi je da smo osvojili prvu zlatnu medalju i to u streljaštvu. Znači da, ako Hrvati išta dobro znaju, znaju dobro gađati.

Veseli me pratiti Olimpijske igre jer nisu samo „veliki“ sportovi u pitanju, nego su tu i „mali“ sportovi u igri. Pokazuje se moto Brže, više, jače, ali Hrvati osvajaju medalje prvo u „malim“ sportovima, a onda dolaze „veliki“ sportovi kao što su košarka, rukomet, vaterpolo. Vaterpolo najviše vole žene jer napokon muškarci iskaču iz vode, a one uživaju u lijepo građenim tijelima. Tako da se potvrđuje ona poznata olimpijska uzrečica Dobro izgledam, još bolje se borim, a u svemu tome uživam. To je slobodni stih vašeg blogera, a mislim da bi ga Međunarodni olimpijski odbor mogao primijeniti.

Završavam ovaj blog sa jednom normalnom željom – da se naši sportaši vrate sa što više medalja. Dva tjedna nakon završetka Olimpijskih igara započinju Paraolimpijske igre. Pratit ću sve rezultate i pokušati u svojim blogovima približiti Paraolimpijadu.

Toliko od vašeg blogera i jedna moja isprika… Prošle subote nije izašao blog jer sam bio na putu prema Zagrebu.