Zadar

Ovog tjedna "selim" blog iz Splita, duž obale, u Zadar. Ljeto je, idealno za pisanje o putešestvijama. E sad, za Zadar nisam toliko intimno vezan kao što sam za Split, ali proveo sam jedno ljeto u tom gradu, pohađajući školu hrvatskog jezika. Dakle, slijedi moj osvrt o Zadru.

Prvo, stara gradska jezgra je prekrasna. Činjenica da morate proći kroz stara vrata u bedemima kako biste uopće ušli u grad obogaćuje već ionako potentnu atmosferu prošlih vremena. Za razliku od Zagreba, gdje su preživjela samo jedna gradska vrata, Zadar ih ima puno (mogu nabrojati najmanje tri). Dok prolazite kroz njih, kao da ulazite u drugi svijet. Osjećate utjecaj Venecije, s lavom sv. Marka koji dominira Kopnenim vratima.

Tek nakon boravka u Zadru počeo sam povezivati slagalicu zvanu povijest Dalmacije, isprepletenu venecijanskim i talijanskim motivima. U Splitu prevladava dojam antičkog Rima, dok u Zadru možete početi razumijevati kompleksnost suvremene hrvatske povijesti. Čak i poklopci šahtova u Zadru imaju na sebi talijanske natpise.

Uvijek se pitam kako je sve to nekoć funkcioniralo? Na kojim su sve jezicima ljudi komunicirali pod vlašću Venecije? Na talijanskom? Hrvatskom? Mislim, upravo ovako Dalmacija je postala Dalmacijom, zar ne? Zbog toga me, stotinama godina nakon sloma Mletačke Republike, u Zagrebu gledaju s čuđenjem kad kažem šugaman.

Komplicirana mješavina jezika i identiteta pomaže mi razumjeti kako to da grad koji je tek nešto sjevernije od Splita može ostavljati toliko drukčiji dojam. To objašnjava i zašto su ostali dijelovi Hrvatske toliko međusobno različiti. Toliko je snažno kulturno nasljeđe, toliko je gusta smola povijesnih, palih imperija.

Zadar pruža potpuno drukčije iskustvo od Splita. Manje je pretenciozan, manje je pun sebe. Nikad nisam čuo nekog iz Zadra kako kaže da je njegov grad "najlipše misto na svitu". Kažu samo da im se grad sviđa. Imam osjećaj da slavu Zadra kradu Split i Dubrovnik, kao što je to slučaj s Bostonom i New Yorkom u Americi. Zadar, međutim, donekle uspijeva izaći iz sjene jadranskih titana na svoj jedinstven način.

Pogledajte samo Morske orgulje, koje sviraju kako Jadran pleše. Pogledajte Pozdrav Suncu, taj solarni disko podij tik uz more. Obje atrakcije su sjajne, obje pokazuju da je Zadar spreman isprobati nešto novo i biti totalno drukčiji od drugih.

(Veliko hvala svim našim čitateljima koji su mi poslali fotografije Zadra za ovotjedni blog. Odaziv je bio nevjerojatan. Dobio sam više od 50 prekrasnih fotki.)

Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a