Čarobna pjena valova (dio prvi)

Blog će u ljetnim mjesecima pisati Vitomir Maričić i Kristina Ribarić koji su u nešto manje od godinu dana obišli gotovo cijeli Novi Zeland. U Hrvatsku se vraćaju u rujnu, a do tada pratite kako prolazi njihova avantura, kako se snalaze i što sve rade.

Neki dan od Oceana dobio sam na dar odlične uvjete za surf na jednoj od najboljih plaža, Muriwai. Uz to, nebo mi je još darovalo gustu naoblaku i kišicu. Taman da ubije taj faktor sunca, koji mi toliko ide na živce na Novom Zelandu. Jedino što mi inače kvari surf osim sunjare je krema za sunce koja mi se slije u oči i peče ko vrag. E pa danas neće.

Vjetar mi se okrenuo bočno kontra struje, lagano u val da napravi fini konkavni oblik na lomu i drži me relativno na istom mjestu bez puno muke. Valovi 2 metra, od kraja do kraja, u kratkim periodima… Taman. Jutro je počelo kao i svako jutro. Buđenje jedva. Jučer slobodan dan, znači trening, znači surf, znači jedva ustajanje drugi dan. Bacanje po valovima, pedaliranje, padanje, hlađenje, grijanje,... usiše energiju samo tako. A ja ionako imam talent cijeđenja energije.

Danas repriza, učenje hodanja ujutro, kratko do bazena, bušenje daske – stigao novi mount za GoPro, uguravanje daske u auto umjesto na nosače uz blago dekomodiranje Kris koja sjedi s daskom na glavi, 3-4-sad, taman na vrijeme za uloviti najveću plimu. Možda malo i prenestrpljivo, auto ima “slick” gume i klizi u jednom zavoju, srećom taman stižem pohvatati pravac u istom trenutku kad i gume cestu i idemo dalje prema planu i programu. Malo sporije ovaj put. Ne mogu dočekati utrčati u more, naguravam se u neopren bez kupaćih, štedim sekunde. Super kako imaju na plažama ogromne svlačionice i wc-ove za surfere pa se komotno presvučeš i po kiši.

Jurim nizbrdo po pijesku, pijesak se lijepi za stopala. Nizbrdo postaje ravno. Pijesak postaje plićak. More brzo ispire pijesak na stopalima i valovi dolaze. Smijem se kao i svaki put kad utrčavam u valove. Srce mi lupa sve jače i pomalo gubim dah. Skačem na dasku i gubim pojam o vremenu, prostoru, temperaturi, umoru. Krenulo je.


Španjolska verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a