Ne dopustimo im!

Ovih se dana sve trebalo vrtjeti oko lopte i planiranja godišnjeg odmora. Politika nam silom pokušava skrenuti pozornost s bitnih stvari. A sada se u skretanje pozornosti uključila i šačica frustriranih bića koja nam pokušava oteti nacionalni ponos stvarajući nerede na utakmicama naše repke.

U petak, nakon utakmice između Hrvatske i Češke, gorčina i frustracija širile su se  poput virusa u kafiću gdje sam gledala utakmicu sa stotinjak ljudi svih generacija koji su bodrili Vatrene. Ponos s kojim su nas ispunili naši igrači poprimio je gorak okus nastupom huligana.

Više od sporta

Sve te razlike koje stvaraju uvjerenja, bilo da su vjerske, političke, ili neke druge vrste, nestanu kada svaki narod navija za svoju reprezentaciju. U jednom trenutku svi Hrvati, svi Nijemci, Francuzi…, osjećaju jednaku radost, tugu, tjeskobu. Narodni osjećaji su jedinstveni zahvaljujući nogometu. Nogometna strast, koja je na prvi pogled samo sportska, postaje gotovo nacionalni pokret koji ujedinjuje.

Nogomet za sve

Lako se zarazim nogometnom groznicom kada je riječ o reprezentacijama. Svoje dvije repke – Argentinu i Hrvatsku – pratim u stopu. Ali pratim i ostale rezultate i, kada stignem, volim gledati i druge utakmice. To je valjda nasljeđe moga argentinskog DNK. Tamo nogomet nije “muška stvar”, to se tiče svih - žena, djece, starijih.

U zagrebačkim kafićima, kada se gledaju utakmice reprezentacije, ima sve više žena, ali muška publika i dalje prevladava. U zajedničkim gledanjima utakmica nogometne reprezentacije u Argentini žene su jednako strastvene kao i muškarci. Klinci od malih nogu uče navijačke pjesme, a bake i mame pripremaju grickalice i ostalo kako bi svi zajedno mogli uživati u utakmici.

U sjeni sportskih terorista

Osim Europskog prvenstva, u tijeku je i Copa America u svom jubilarnom izdanju. Doduše, zbog vremenske razlike ovaj put ne gledam uživo argentinske utakmice. Ali najveće bogatstvo našega doba – internet – omogućava mi da ne propustim najvažnije trenutke tekmi.

Četrdeset reprezentacija, 24 u Euru i 16 na Copa Americi, svaka na svoj način ujedinjuju svoj narod. Fešta nogometa ne smije ostati u sjeni sportskih terorista. Ne smijemo dopustiti da nam otmu te trenutke sportske radosti i neizvjesnosti kada svi ujedinjeni i jednoglasno slavimo i tugujemo zbog rezultata.Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života Mariana Cámpera provela je u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ona na događaje u Hrvatskoj pokušava gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radi u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga radija – na Glasu Hrvatske, ima priliku upoznati španjolsko govorno područje s događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a