Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom više nema

Jučer je u Saboru bilo Izvješće o radupravobraniteljice za osobe s invaliditetom. To je Izvješće pokazalo kako uopće ne vodimo brigu o osobama s invaliditetom, kako saborski zastupnici će suglasno svi podržati Izvješće, ali će pritom zaboraviti produžiti ugovor pravobraniteljici ili izabrati novu ili novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

To samo dokazuje da je Sabor sam sebi svrha – i političkim elitama. A za osobe s invaliditetom, tko nas šiša. U mnogobrojnim blogovima sam kritizirao Sabor, Vladu i institucije koje bi trebale pokazati brigu o osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom su svedene na najmanje moguću mjeru marginaliziranosti i sve veće isključenosti iz društva. Za to su krive SVE VLADE  i SVI SABORSKI ZASTUPNICI.

Ali, ostaje pitanje, kako se ponašamo kada zaboravimo na pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom koja štiti njihova prava, bar kao institucija. Cijeli taj Ured je četiri godine pisao jednoj i drugoj i trećoj Vladi, davala primjedbe, sugestije kod pisanja Zakona, stalno su govorili da se u vezi osoba s invaliditetom nešto treba promijeniti, ali politika voli staviti vatu u uši i praviti se da ništa ne čuje. A osobe s invaliditetom neka i dalje budu siromašne, gladne, sa mizernim invalidninama, dječjim doplacima, bez asistenata u školama. I nemojmo ih uključivati u društvo, jer oni samo smetaju.

Gospođa Anka Slonjšak je i sama osoba s invaliditetom i zato je najbolje znala što treba takvim osobama – a to je itekako obrazovanje. Anka je potaknula priču o nedostatku osobnih asistenata u školama, potom temu o zapošljavanju osoba s invaliditetom u javnim i državnim poduzećima, o kvotnom zapošljavanju, ali i o županijama i lokalnim sredinama koje se nisu prilagodile osobama s invaliditetom, oda barijera do zakonskih mogućnosti.

Kod nas politika voli dati mogućnost da imamo pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom ali da pritom nema stvarnu moć prilikom odlučivanja. Tako Anka Slonjšak nije imala i moć za stvarne promjene kako bi sutra osobe s invaliditetom bile prihvaćene u društvu, bile dio toga društva. To je ta divna politika koja ti jednu ruku da, a drugu ti zaveže istodobno iza leđa. I onda još jedno veće licemjerstvo, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom svake se godine mora ukazati kao dobri duh u Saboru i pročitati Izvješće koje mora iznositi 200 do 300 stranica. I tada, pola saborskih zastupnika lažno i licemjerno kaže da je Izvješće dobro ili vrlo dobro, da nitko ne kaže nešto negativno, jer tko će sada raspravljati o nekim invalidima i njihovim problemima jer oni su nevažni za političke stranke.

Ali, drage osobe s invaliditetom, morate se više uključivati u društvo, tražiti svoja prava, ali preuzimati i svoje obaveze. Ali, nemojte očekivati od politike da će riješiti Vaše probleme jer ako politike zaborave da treba produžiti mandat pravobraniteljici za osobe s invaliditetom ili dovesti neku drugu osobu na to mjesto, to je dokaz da politiku boli briga za osobe s invaliditetom. Nemojte zaboraviti da je Izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom bilo dan prije rušenja Vlade u Saboru, što dovoljno govori da smo zemlja kaosa, nereda i da bi bilo pametnije neka nas preuzmu neke malo više civiliziranije zemlje koje će poštivati ljudska i sva građanska prava.


Iskreno, ne mogu biti protiv Anke Slonjšak ni protiv njezinog tima jer pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, načelno ne može ništa provesti u djelo što i odluči.

Jer politika gura svoje prste u pekmez.

Tkogod bude slijedeći pravobranitelj ili pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, jer to neće biti baš brzo, ukoliko se još ide u nove izbore.

To ćemo vidjeti uskoro. Ali, znajte, da slijedećih 6-7 mjeseci neće sigurno izabrati novog pravobranitelja ili pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom. Tako da je sadašnja pravobraniteljica na dužnosti, dok Sabor ne dovede nove.

Drage osobe s invaliditetom, izađite van. Sunce je i toplo je, a vitamina Vam treba. Budite što je moguće više na zraku.


I za kraj, još jednom, moja velika podrška timu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Vaš bloger,
Hrvoje Antonio Belamarić

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a