Zemlja izvrsnih kupališta

Rođena sam u gradu na obali rijeke La Plate, a nikada mi nije palo na pamet ni prst umočiti u nju. Iako se radi o jednoj od najvećih rijeka svijeta, građani Buenos Airesa mogu se samodiviti priobalnim krajolicima. Dok na drugoj strani rijeke, u urugvajskom Montevideu, tisućekupača provedu dan na plaži iste rijeke.

Prije nešto više od pedeset godina priča je bila drugačija. Porteñosi su tada uživali uuređenimkupalištima. Ali ubrzani rast glavnoga argentinskog grada, koji nije popraćenodgovarajućim sanitarnim razvojem, doveo je do onečišćenja rijeke, pogotovo s argentinskestrane.

Smrtonosna vodena zamka

Tijekom ljeta visoke temperature Buenos Aires pretvore u betonsku pustinju. Iako je zrak uzrijeku ugodniji, plakati postavljeni posvuda uz obalu upozoravaju da se radi okontaminiranoj rijeci i da je u njoj zabranjeno kupanje. Desetljećima su se bez nadzora ispuštale velike količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda.

Usprkos upozorenja mnogi i dalje traže osvježenje u tim vodama. Prošlo ljeto dvojica mladićasu izgubila život kupajući se u La Plati. Ta je rijeka smrtonosna zamka, puna krhotina, smeća,odbačenih metala, puna organskog otpada, blatnjavog i neravnog tla i opasnih struja.

Otkrivanje hrvatskih rijeka

Meni se iskreno više sviđa kupanje u moru. Ali kupanje na Mrežnici, u blizini Duge Rese,pomoglo mi je srušiti sve predrasude koje sam imala prema kupanju u rijekama. Njenakristalnočista voda, uređene plaže i slapići ispod kojih se stvaraju prirodni jacuzziji, meni su bili pravo otkriće.

Mrežnica mi je prirasla srcu i često do nje navratim, ali imam svoj popis riječnih kupališta koje tek trebam upoznati. U okolici Karlovca zaista ima puno opcija. Korana, Kupa i Dobra odlične su opcije za mali izlet, a nalaze se samo pedesetak km od Zagreba.

Zagrebačko more

Do zagrebačkog jezera Jarun petstotinjak je metara od moga stana. To mi je najdražemjesto za opuštanje nakon posla, tijekom ljetnih večeri. Mnogima je to jezero mjesto zaosvježenje preko ljeta. Samo sam se jednom uspjela okupati u njemu i odmah odjurila podtuš. Unatoč tome što je kakvoća vode navodno izvrsna u većem dijelu jezera.

Meni je apsolutno draže more, a unatrag nekoliko godina i rijeke. Kvaliteta vode u hrvatskimkupalištima i dalje je jedna od najviših u Europi. Čak 94,2 posto kupališta dobilo je izvrsnuocjenu, pokazuje izvješće koje je nedavno objavila Europska komisija. To samo potvrđuje dadugogodišnje ulaganje u  infrastrukturu otpadnih voda i druge mjere za smanjenje onečišćenjamogu dovesti do odličnih rezultata.

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života Mariana Cámpera provela je u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ona na događaje u Hrvatskoj pokušava gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radi u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga radija – na Glasu Hrvatske, ima priliku upoznati španjolsko govorno područje s događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a