Povećalo Damira Matkovića: Predsjednica u nevolji

Brazilski Senat suspendirao je predsjednicu Dilmu Rouseff na 180 dana, odnosno dok ne završi postupak njezina opoziva koji je Donji dom Kongresa pokrenuo u prosincu 2015., i to zbog manipuliranja podacima o proračunskim troškovima.

Drugim riječima predsjednica je optužena da je prekrajala brojke kako bi financijsko stanje države izgledalo bolje nego što stvarno jest i taj lažni prikaz služio joj je kao ključni argument u predizbornoj kampanji. S tom je praksom nastavila i nakon što je osvojila drugi predsjednički mandat.

Predsjednica Rouseff nije smijenjena nego je samo privremeno udaljena s dužnosti dok se postupak ne završi. Na završnom glasovanju u Senatu, za opoziv je potrebna dvotrećinska većina. No postupak može završiti i tako da predsjednica bude oslobođena i nastavi obavljati predsjedničku dužnost.

Zanimljivo je da je postupak opoziva pokrenuo predsjednik Donjeg doma Eduardo Cunha, koji je u međuvremenu presudom Vrhovnog suda i sam smijenjen jer se otkrilo da je na svoj račun u Švicarskoj sklonio 40 milijuna dolara koje je dobio kao mito. U privatnom životu Cunha je radijski evangelistički propovjednik, a usta su mu puna citata iz Biblije.

Cunha je inače član najveće stranke vladajuće koalicije, pa bi se moglo reći da su se u Kongresu sukobili koalicijski partneri. Dilma Rouseff je iz lijeve Radničke stranke (PT – Partido dos Trabalhadores), a postupak za opoziv pokrenula je desna Stranka brazilskog demokratskog pokreta (PMDB - Partido do Movimento Democrático Brasileiro). Cunha je imao i osobni razlog za ljutnju jer ga Radnička stranka nije branila kada se našao pod optužbom za korupciju. PMDB je u ožujku raskinuo koaliciju i njegovih šest ministara podnijelo je ostavku. U travnju Donji dom je na plenarnoj sjednici i uz pomoć glasova PMDB-a izglasovao da postoje razlozi za opoziv predsjednice.

Afera s predsjednicom počela je proljeće 2014. kada je otkrivena prijevara golemih razmjera u državnom naftnom divu Petrobras. Velike brazilske građevinske tvrtke tajno su se udružile u kartel kako bi podijelile izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, odnosno da na natječajima jedne drugima ne budu konkurenti. Usput su se dogovorile da će za obavljene radove državi ispostavljati „podebljane“ račune. Za uzvrat različitim strankama vladine koalicije isplaćivale su mito da ne provjeravaju račune.

Tako pribavljen novac stranke su upotrijebile za troškove izborne kampanje, a dio su političari podijelili međusobno. Riječ je o milijardama dolara koje su isisane iz nacionalne naftne kompanije. Istraga je dosad obuhvatila više od 200 osoba, od tajkuna do stranačkih čelnika. Postoji osnovana sumnja da je novac primio i bivši predsjednik, ljevičar Luiz Inácio Lula da Silva tijekom čija je dva mandata Brazil ostvario spektakularni gospodarski napredak i izrastao u 9. najveću gospodarsku silu na svijetu.

Kao povjerljiva osoba predsjednika Lule da Silve, Dilma Rouseff bila je ministrica energetike (2003.-2005.), a zatim predsjednica Nadzornog odbora Petrobrasa. Zato je teško povjerovati da baš ništa nije znala o korupciji u Petrobrasu.

Istina, zasad nema nikakvog dokaza ni indicije da je predsjednica za sebe uzela i jedan jedini cent, ali postoji ozbiljna sumnja da su obje njezine predsjedničke kampanje financirane ilegalnim novcem iz Petrobrasa.

Biti predsjednik ili predsjednica Brazila iznimno je teška dužnost jer je politički sustav nestabilan. U Parlamentu sjede zastupnici čak 28 stranaka, što je najviše na svijetu, pa je vrlo teško osigurati većinu kada se glasuje o zakonima. Da bi se osigurala vladajuća većina često je potrebna koalicija od 10 ili čak 12 stranaka. Cijena lojalnosti su ministarsko mjesto ili više, zavisno o tome koliko stranka u parlamentu ima glasova. Nije tajna da u vrijeme kada je na čelu Radničke stranke i države bio predsjednik Lula da Silva, glas zastupnika iz drugih stranaka bio je honoriran s 12.000 dolara mjesečno.

U tom moru stranaka, koje usput često mijenjaju i imena, ne snalaze se ni birači! Istraživanje pokazuju da se 70% birača ne može sjetiti kojoj stranci pripada kandidat za kojeg su glasovali, a 75% birača nije sklono nijednoj stranci.
Većina brazilskih stranaka nema nikakvu ideologiju ni program. One su jednostavno interesne skupine pojedinaca koji su se udružili kako bi se dočepali vlasti, a time i utjecaja i novca. U tipičnom četverogodišnjem mandatu svaki treći zastupnik promijeni stranku, a neki i više stranaka.

U Parlamentu sjede i zastupnici Brazilske stranke žena (PMB – Partido da mulher brasilera), ali među njima nema nijedne žene! Nakon optužbe da je seksualno zlostavljao mladu nećakinju senator Hélio José de Silva Lima izbačen je iz Radničke stranke i pridružio se PMB-u. Za senatskom govornicom izjavio je: „Što bi bilo s nama muškarcima da nema žena koje nam donosu radost i užitak.“

Brazilski zastupnici među najbolje su plaćenima na svijetu, s dodacima koji daleko nadmašuju njihovu mjesečnu plaću. Imaju i besplatno stanovanje i zdravstvenu skrb, plaća im se brojno osoblje, a uživaju i posebni imunitet. Naime jedino Vrhovni sud može voditi kazneni postupak protiv njih, a s obzirom na to da je taj sud pretrpan neriješenim predmetima, mogu proći mnoge godine dok slučaj nekog zastupnika dođe na red.

Uz sve to i sastav brazilskog kongresa u najmanju je ruku neobičan. Više od polovine članova Kongresa je pod istragom ili ima nevolja s pravdom, i to za različita djela - od namještanja javne nabave do krijumčarenja droge, otmica i ubojstva.

U Parlamentu sjedi i Francisco Everardo Oliveira Silva, po zanimanju klaun, koji nastupa pod umjetničkim imenom klaun Prgavko. U službenom imeniku Parlamenta on se vodi kao zastupnik Prgavko (Tiririca). Kampanju je vodio pod geslom: „Pojma nemam što je posao zastupnika. Izaberite me pa ću vam reći“. Dobio je 1,3 milijuna glasova.

Brazilcima su dozlogrdili korumpirani političari i rasipničko trošenje novca poreskih obveznika. Političari se bogate, a javne službe propadaju. Javno školstvo i zdravstvo u očajnom su stanju, a i infrastruktura je zapuštena i neodržavana.

Do okončanja postupka opoziva Dilme Rouseff privremeni predsjednik postao je dosadašnji potpredsjednik, čelnik PMDB-a, 75-godišnji profesor prava Michel Temer. Do imenovanja malo je Brazilaca za njega čulo, a ako i jest, onda je to bilo zbog njegove 43 godine mlađe supruge Marcele, nekadašnje misice.
Stranka brazilskoga demokratskog pokreta (PMDB) po europskim bi kriterijima bila centristička demokršćanska stranka. Njezini članovi, međutim, pripadaju širokom spektru ideologija. Najveća joj je snaga njezina veličina, razuđenost i klijentelistička mreža. Moglo bi se reći da stranka djeluje prema onoj našoj narodnoj: Ruka ruku mije.

Prvi put nakon pada vojne diktature (1964.-1985.) u Temerovoj vladi nema nijedne žene. Iako se 51% Brazilaca izjašnjava kao crnci ili mješanci, u vladi nema nijednog afroBrazilca. Svi su bijelci, i to stari.

Ministarstvo poljoprivrede dobio je veliki uzgajivač soje, tajkun Blairo Maggi, istaknuti pristaša masovnog krčenja amazonske prašume. A protiv nekoliko novih ministara vode se kaznene istrage. I sam Michel Temer ima problema sa zakonom. Nedavno je proglašen krivim da je prekršio odredbe o financijskom limitu za izbornu kampanju, što bi moglo završiti tako da mu bude zabranjeno kandidiranje za bilo koju javnu službu na osam godina.

Dilma Rouseff tvrdi da je pokušaj njezine smjene zapravo državni udar desnice i da će se od optužbi do kraja žestoko brantii.

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a