Pišem ti pismo

Majke s djecom koja imaju teški invaliditet ili poremećaj ovih su dana uputile pismo ministrici Bernardici Juretić sa svojim zahtjevom da im se vrati invalidnina, dječji doplatak i sve što im je potrebno da bi njihova djeca mogla normalno živjeti i funkcionirati.

To pismo imate na Facebooku na stranici „Podrška osobama s invaliditetom“ a izašla je i u novinama „24 sata“ gdje su majke na četiri stranice intervjua ispričale svoje priče i istaknule svoje zahtjeve:

1. Donošenje zakona o inkluzivnom dodatku.

2. Uređivanje prava roditelja njegovatelja/njegovatelja s ciljem da osoba bude zaposlena po Zakonu o radu sa svim pripadajućim pravima i obavezama reguliranim tim zakonom.

3. Osnivanje radne skupine koja bi radila na prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi i na prijedlogu Zakona o inkluzivnom dodatku, u kojoj bi među ostalima trebali biti i predstavnici udruga osoba s invaliditetom.

Svaki dan se pitam kako te majke sve to uspijevaju jer to je cjelodnevna briga, a ne tek koji sat. Isto tako trebali bi se pitati kako s tim malim sredstvima, ovisno je li riječ o osobnoj invalidnini ili dječjem doplatku, 500-800 kuna, odnosno 1200, uspiju pokriti sve potrebe svoje djece.

Po Ustavu RH sva djeca imaju jednako pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, no u ovom slučaju to nije tako.

Inače, moram naglasiti da te majke moraju barem pet puta dnevno presvući dijete, oprati ga, nahraniti tako da one nažalost nemaju pravo na svoj privatni život i rijetko kad mogu otići na kavu, kod frizera ili s prijateljicama u shopping jer to dijete jednostavno traži konstantnu brigu i pažnju. Država se međutim  ponaša kao da ta djeca ne postoje.

Majke su samo pokazale što žele za svoju djecu a to je normalan život i žele da im država pomogne u toj brizi jer su te majke prepuštene same sebi a zbog obima posla oko svog djeteta imaju pravo dobiti podršku sustava kao npr. medicinsku sestru ili nekoga tko će im pomoći da im bude lakše.
Treba reći da su te majke hrabre, tople i pokazuju veliku izdržljivost jer zbog teškoća svoje djece ni ne spavaju normalno.

Ovo sve pišem da biste osjetili koja je to borba svaki dan. Ovi koji sjede u Saboru nemaju pojma kako je tim majkama a gospođa ministrica po tko zna koji put ne reagira i ne poduzima korake da bi tim majkama bar malo olakšala dan, tjedan, mjesec ili godinu.

Još je veća tragedija kad te majke moraju ići i na vještačenja sa svojom djecom koja su ionako teški invalidi i stanje im se neće promijeniti, već će postati sve gore i gore.

Jesmo li se ikad upitali što bi bilo s tom djecom da završe negdje u staračkom ili bilo kakvom drugom domu, bolnici? Tko bi ima pomagao, mijenjao kanile, pelene i kakva bi to bila zdravstvena i socijalna skrb?

Nemojte me pogrešno shvatiti, nemam ništa protiv medicinskih sestara ili tehničara. Oni rade divan posao, ali ne bi se mogli posvetiti tom djetetu kao što to radi majka. S druge strane država bi onda tu majku trebala nagraditi kako bi joj barem pokazala poštovanje i to novčano. Nažalost, s 500 ili 800 kuna ne može se tom djetetu pružiti kvalitetna medicinska skrb.

Takvo dijete traži mjesečni iznos od barem 8-9 tisuća kuna kako bi majka mogla pružiti primjerenu skrb i njegu svom djetetu.

U drugim zemljama EU-a majka bi dobila potpunu skrb i nitko ne bi pitao koliko to vrijedi novca. Isto tako moramo biti svjesni da teški invaliditet košta. Ta djeca s poteškoćama i invaliditetom nikad neće biti zdrava djeca. Pitam svakog roditelja koji ima zdravo dijete bi li se na jedan dan zamijenio s majkom koja ima dijete s poteškoćama u razvoju.

I za kraj, molim ministricu Bernardicu Juretić ili da radi svoj posao ili da podnese ostavku ako za njega nije sposobna. Majke s djecom koja imaju poteškoće u razvoju imaju pravo na dostojanstven, koliko toliko normalan život i zaslužuju podršku društva.

Toliko od vašeg blogera koji majkama koje imaju djecu s poteškoćama daje svoju podršku. Uz njih sam bio i bit ću kad sljedeći put izađu na ulice.

Vaš bloger Hrvoje Antonio Belamarić 

Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a