Damir Matković: Još jedna noć pregovora o klimi

Umjesto jučerašnjeg svečanog završetka i prigodnog domjenka, sudionici UN-ove Klimatske konferencije u Parizu i noćas su nastavili pregovarati o završnom dokumentu.

Francusko je predsjedništvo, u 10-ak dana pregovora, nacrt skratilo s 55 na 27 stranica, izbacivši mnoge sporne točke, ali ni to nije pomoglo da konferencija završi u predviđenom roku.

Preostala su 3 krupna problema oko kojih nema suglasja. Prvi je financiranje. Svi se načelno slažu da bogatiji Sjever mora pomoći energetsku modernizaciju siromašnijeg Juga. Utvrđen je i iznos: 100 milijardi dolara na godinu. No, još nije dogovoreno tko će i koliko novca dati.

Drugi je problem takozvana "diferencijacija". Ne zagađuju okoliš svi jednako. Povijesno gledano, razvijeni Zapad je najveći zagađivač, pa bi trebao i najviše platiti. Zapad međutim traži da i veliki suvremeni zagađivači, Kina, Indija i Brazil preuzmu dio financiranja Juga. Kina tvrdi kako ona zapravo i nije bogata zemlja pa takvu obavezu ne može preuzeti.

Treći je neriješeni problem gdje postaviti granicu zatopljavanja u odnosu na pred-industrijsko doba? Trebaju li to biti 2 Celzijeva stupnja, što je većini prihvatljivo, ili pak 1 i pol stupanj, kako traže pacifičke otočne državice, koje najviše ugrožava porast razine mora? Inače, stručnjaci tvrde kako je 1 i pol stupanj, uz današnju tehnologiju, jednostavno neostvariv cilj.

Predsjedavajući, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, uvjeren je kako će tijekom jutra moći objaviti da je sporazum dogovoren. No, budući da je riječ o 195 zemalja koje odlučuju konsenzusom, a ne glasanjem, nije isključeno da će možda trebati još pregovarati.