Zagreb-Madrid-München

Iako se na prvi pogled možda čini da između ta tri grada ne postoji baš neka poveznica, upravo suprotno je slučaj. Tijekom višednevnog boravka u Madridu, u razgovoru s lokalcima, uvjerila sam se upravo u to.


Visoka nezaposlenost, pogotovo među mladima, gospodarska kriza, ali puni kafići i restorani – zvuči poznato? Glavni grad Španjolske i Hrvatske u tom su pogledu dva bratska grada.


Tapasa i igara
No, ono što strance u Zagrebu uvijek začudi – pune terase kafića bez obzira na doba dana pa se pitaju tko u zemlji uopće radi – u Madridu je na jednoj višoj razini. Druženja, uživanje u tapasima i piću, izlasci, sve to je sastavni dio života. I toga se ne odriče, bez obzira na visoke cijene i, za pojmove Europske unije, mala primanja – prosječna plaća iznosi približno 1.600 eura. Da ne poznajete statistiku i činjenice, rekli biste da u Španjolskoj stvari cvjetaju. Količina dobrog raspoloženja i pozitivnog razmišljanja je uistinu impresivna.


Kukanje kao hobi
Pune zagrebačke terase nažalost ne nose jednaku dozu optimizma, mi Hrvati smo generalno puno negativnije nastrojeni. Kukanje je neizostavan dio gotovo svake kave, čini mi se da od samosažaljenja nekad ne primjećujemo ni one stvari koje su dobre. Primjerice, rečeno mi je da rodiljni dopust u Španjolskoj traje samo pet mjeseci  te da se samo tih nekoliko mjeseci prima plaća - nakon toga ništa. Zbog toga se novopečene majke često već nakon pola godine vraćaju na posao, a djecu daju u vrtić. Taj podatak me poprilično šokirao, situacija mi je nezamisliva. Znam da je po tome pitanju stanje u Hrvatskoj daleko od idealnog, ali nije ni toliko loše koliko uvijek mislimo i kukamo da jest.


Njemačka, rješenje problema
A kako se u čitavu priču uklapa München? Mladi, nezaposleni, razočarani Španjolci i Hrvati svoju sreću traže upravo u Njemačkoj. Dobro nam je poznata ljubav Hrvata prema Njemačkoj, to ne moram ni objašnjavati. U Madridu mi je nekoliko sugovornika reklo da planiraju otići u Njemačku ili da im prijatelji i članovi obitelji već žive tamo.  München kao jedan od najbogatijih i gospodarski najrazvijenijih gradova u Njemačkoj sasvim je prirodno jedno od poželjnih odredišta. U posljednjih deset godina tako se sve više mladih Španjolaca za boljim životom uputilo u Njemačku.


No, Nijemci tu ne staju. Ne nude im samo posao u svojoj zemlji, već su pokrenuli inicijativu u Španjolskoj kojom mladim ljudima žele pružiti daljnje obrazovanje, iskustvo. Naravno, sve u suradnji s njemačkim poduzećima koja su prisutna na španjolskom tržištu. Ta njemačka inicijativa zapravo se provodi na europskoj razini.


Idealna mješavina
Kad bismo mogli uvesti poduzetnost Nijemaca te optimizam i pozitivno razmišljanje Španjolaca u Hrvatsku, zemlju s toliko neiskorištenih mogućnosti, mislim da bismo dobili idealnu mješavinu. Zato trebamo prestati kukati i čekati da nam se stvari dogode ili da ih stranac napravi umjesto nas. Vrijeme je da sami uzmemo stvar u svoje ruke - to je moj madridski poučak.

______________________________________________________________________________
Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja veseli me, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima - upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima njemačkim govornim područjima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a