Hrvatska uloga u klimatskim promjenama

Za manje od mjesec dana oči svjetske javnosti bit će uprte u Pariz jer će se ondjeodržati najveća konferencija o klimatskim promjenama unazad nekoliko godina. Budući da interes javnosti raste, političari pokušavaju pridobiti publicitet s tom temom i skupiti bodove. Zbog toga se i Europska komisija ubrzalastvorivši alijansu protiv klimatskih promjena.

Hrvatska u Europskoj komisiji ima jednog povjerenika, a to je gospodin Neven Mimica. Za njega nismo mogli previše čuti jer je dugo vremena proveo u Odboru za zaštitu potrošača. Zasigurno će pamtit  29.10.2015 jer je ured za komunikaciju Europske komisije na taj dan odaslao vijest o formiranju svjetske alijanse protiv klimatskih promjena u kojoj posebnu ulogu ima Europska komisija. UPoslana vijestvrlo svečanim tonom glasi:Na današnji dan, povjerenik Neven Mimica, je započeo novu fazu Svjetske alijanse protiv klimatskih promjena koja ujedinjuje Europsku Uniju i zemlje u razvoj u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena.

O čemu je ovdje zapravo riječ? Prije svega, povjerenik Mimica odradio je svoj staž u Komisiji i postao je europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj. S obzirom na tu poziciju, postavlja se pitanje može li Hrvatska diplomacija iskoristitinjegov status i domoći se određenog utjecaja unutar Komisije? Za jednu malu zemlju koja slijedi politiku „downloada“ to bi bio prvi uspješni lobistički aparat. Hrvatska bi, ako igra pametno, mogla biti relevantna u Komisiji. Drugo, projekt na čijem čelu je Mimica – Svjetska alijansa protiv klimatskih promjena (AMCC) – junutar je plana „Europa 2020“. To je najambiciozniji projekt Europske unije od njezina stvaranja. Jednako je važan kao i Rimski ili Lisabonski ugovor. „Europa 2020“projekt je začet u Lisabonu 2010. godine, a to je zapravo strategije Europske Komisije na rok od deset godina. U tom se planu ambiciozno nalaže da se europska ekonomija subvencionira velikim davanjima, da se omogući održivi razvoj i da se potiču poduzetničke ideje. Poseban je naglasak na regulativi između europske i državne ekonomije. Među ostalim, planom je predviđeno i smanjenje štetnih plinova i održivi razvoj industrije. Unutar tog okvira Mimica je započeo alijansu s pridruženim zemljama. AMCC će se povećati na AMCC+ koji će uključivati novčana sredstva. U planu je da se deblokira 350 milijuna eura do 2020. godine za zemlje koje imaju problema u borbi s klimatskim promjenama.

Ova je vijest ciljana. Namjera da je da se uoči COP-a u Parizu javnosti prikaže kako zapravo i Europska komisija nešto radi po tom pitanju. Organizirajući alijansu, Komisija pokazuje svoju snagu i postavlja se kao važan igrač nadolazeće konferencije. Inače, na COP-u će sudjelovati zemlje potpisnice ekoloških protokola o kojima ste mogli čitati u prethodnom blogu.EU će nastupiti kao zaseban subjekt, odnosno imat će svoje pregovarače. AMCC+ jedan je od glavnih pokretača programa koji je potpisan u AddisAbebi koji je predvidio da se odmah počnu upotrebljavati mehanizmi za sprječavanje klimatskih promjena. To je sve dio programa održivog razvoja Europske unije koji je predviđen da ide dalje od programa Europa 2020 i da traje od 2030. godine. Dakle, Europska Unija je jednim dijelom zacementirala svoju namjeru u narednih petnaest godina, a to će biti borba protiv klimatskih promjena.

Europska unija se već dulje vrijeme bori protiv velike emisije dušikovih oksida. To je jedina regija na svijetu koja ima sustavni plan kako smanjiti njihovu emisiju. Uspio sam nabaviti zanimljive podatke o ispušnim plinovima koji idu tome u prilog:
siječanj 2000: 500 mg/km (Euro 3),
siječanj 2005: 250 mg/km (Euro 4),
rujan 2009: 180 mg/km (Euro 5),
rujan 2014: 80 mg/km (Euro 6).

Posljednje pitanje koje se postavlja jest – tko će predstavljati Hrvatsku na COP-u 21? Hoćemo li iskoristiti  pismo koje je Europska komisija poslala, znaju li Hrvati za njega uopće? Naposljetku, jesmo li pripremili strategiju?