Krv nije voda

Prvi susret s domovinom mojih predaka, zemljom koju volim kao rodnu zemlju otkako znam za sebe, stubokom je promijenio moj život. Sa 18 godina osobno sam upoznala zemlju koju sam voljela iz daljine što je samo još više osnažilo moju ljubav. To se dogodilo i Mariángeles de Uribarri Vučica, koju od milja zovu Vaski, te je svojim prvim posjetom Hrvatskoj ponovno oživjela sve osjećaje i emocije koje vrlo dobro poznajem. Ona pripada novom naraštaju potomaka hrvatskih iseljenika u Argentini, a članica je istog društva hrvatske mladeži u kojem sam odrasla i postala Hrvaticom iz iseljeništva... Zato mi je danas draga gošća blogerica.

Izreka Krv nije voda ima više značenja. Za mene ove tri riječi sažimaju sve što svaki hrvatski iseljenik ćuti u svome srcu posebice kada iako nikada nije posjetio Hrvatsku osjeća da se vraća svojim korijenima.

Osjećaji i očekivanja

Bezuvjetna je to ljubav koju osjećaš prema svojoj drugoj domovini iako nikada nisi stupio na njeno tlo, to je kad ti se koža naježi na zvuk tambure i kada te gane do suza ona posebna pjesma koju pjeva klapa. Bezbroj je to misli što ti se roje u glavi kada svira himna, spontani je to osmijeh kad vidiš zastavu kako se vijori...

Posebice na posve neočekivanim mjestima! To je kad otputuješ u bilo koji kutak zemlje ili svijeta i osjetiš radost kad susretneš sunarodnjaka koji nosi privjesak s hrvatskim grbom ili kada šećući užim centrom Buenos Airesa čuješ turista koji govori tvojim jezikom (jer to JE naš jezik). To je kad znaš da ćeš cijeli život biti dio jedne ogromne i odane obitelji, razasute diljem svijeta koja već samom činjenicom da pripada hrvatskoj zajednici ujedinjuje srca i spaja ruke osjećajem solidarnosti.

Braća po domovini

To je ljubav, predanost koja se rađa i prenosi među nama koji dijelimo ovo lijepo naslijeđe. Riječ je o raznovrsnom naslijeđu: bilo da je riječ o genima, o odgoju, o životnim vrijednostima, o ljubavi prema onima koji uz nas kroče... naša braća po domovini.

Krv nije voda, znači spoznaju da od rođenja u bilo kojem kutku svijeta u tebi se rađa ljubav prema kulturi koju si naslijedio, prema zemlji u kojoj su rođeni i stvoreni superjunaci (a da tome nisu težili) od tvojih predaka koji su živjeli posve drugačiju stvarnost... ali s jednakom ljubavlju koju ti danas osjećaš na drugom kraju planeta.

Ponovni susret s korijenima

I nakon 30 godina ljubavi upoznala sam Hrvatsku. Sa mnom su u duši i srcu putovali svi Hrvati koje sam upoznala u životu i moja sjećanja na njih... prvenstveno moj djed i baka, cijela moja obitelj i moja braća/prijatelji iz Hrvatske katoličke mladeži iz Buenos Airesa s kojima sam od malena svaki vikend dijelila hrvatsku kulturu kroz razne aktivnosti poput plesa, glazbe, pjesme, mise, sporta i nacionalnih praznika. Svi su oni putovali u mojoj duši.

Hrvatska je JEDINSTVENA. U svakome kutku diše se dom. Ručni vezovi, tambure i krajolici. U svakome gradu vidiš ono nešto o čemu su ti govorili tvoji rođaci. U svakome licu vidiš ljude koji sliče ljudima koje poznaješ zato što si odgojen među Hrvatima. Kad kažeš da si Hrvat iz Argentine svaki je osmijeh popraćen snažnim zagrljajem i sjajem u očima i dobro znaš da to znači mnogo više u životnoj priči te osobe... A i u tvojoj vlastitoj. Zapjevati Croatijo, iz duše te ljubim gledajući proslavu Dana državnosti u samoj Hrvatskoj dok te jedna teta snažno grli ganuta kad vidi s koliko ljubavi pjevaš na njezinom jeziku... Sve to i još mnogo više svim Hrvatima u iseljeništvu znači izraz Krv nije voda.Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života Mariana Cámpera provela je u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ona na događaje u Hrvatskoj pokušava gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radi u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga radija – na Glasu Hrvatske, ima priliku upoznati španjolsko govorno područje s događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a