Istina o Hollywoodu

Potraga za mladoženjom (Search Party), SAD, 2014., redatelj Scott Armstrong
Osvetnici 2 – Vladavina Ultrona (Avengers: Age of Ultron), SAD, 2015., redatelj Joss Whedon

Ovu ste priču možda već čuli. Često je se koristi kao poučnu na raznim internetskim seansama pa se zapravo ne zna kome pripada. Iskoristio ju je i književnik Vladimir Pištalo u sjajnoj romansiranoj biografiji Tesla, portret među maskama stavljajući je u usta jednom Basku, ali i sam zaključujući da je riječ o priči koja pripada svim narodima i cijelom svijetu. Pa tako, valjda i Hollywoodu.

Dakle, krenuo jedan mladić po svijetu tragajući za Istinom. Prešao je sedam gora i mora, tri para cipela je poderao i na kraju je upoznao. A Istina je bila stara i ružna žena koja je dobrohotno primila mladića i poučavala ga onome što sama najbolje zna. Pa kad je mladić sve dobro izučio, na oproštaju ga stara i ružna Istina zamoli: Učini mu uslugu! Kad god i gdje god budeš pričao o meni, reci da sam mlada i lijepa.

Stara i ružna Potraga za mladoženjom

Glavninu svjetskog pa tako i hrvatskog kino-repertoara, kao što znamo, čine holivudski filmovi. Glavnina filmova među tom holivudskom glavninom posljednjih godina su n-ti nastavci više ili manje uspješnih franšiza, pokušaji daljnjega razrađivanja već prezrenih koncepata, želje scenarističkih timova da se udahne još pokoji dašak autorskoj mrtvomorini. Podgrijavanje juhice ili mamuzanje mrtvog konja... kako vam drago.

Uzmimo, primjerice, komediju Potraga za mladoženjom što se reklamira kao redateljski prvijenac Scotta Armstronga, scenarista proslavljenog Mamurluka. Pravo mu budi, fenomen Mamurluka – i dok je bio potentan i zabavan, a bio je tek kratko vrijeme – nije zapravo u kreativnom smislu ponudio ništa novo. Na zahodski humor braće Farelly koji je svojedobno predstavljao gotovo jedini antipod pomahnitaloj holivudskoj političkoj korektnosti, nakalemljen je solidan fabularni koncept i dodana prigodna količina prikaza izlučevina. Jer, tako se valjda muški svijet ultimativno zabavlja. Taman da zaboravimo na Američku pitu. Pa sad, još uvijek mamurni, u Potrazi za mladoženjom gledamo nesuvislu priču koja će glavnog junaka -  umjesto pred oltar – odvesti u Meksiko, odnosno u vječno inspirirajući američko-meksički granični pojas.

A kako smo u međuvremenu još malo poglupili, nema više potrebe da se naracija opterećuje nelinearnošću. Još prije par godina glavni bi se lik na početku filma probudio u Meksiku gol golcat, pretučen i nadrogiran, ali sada – kad se koncept približava preminuću nakon duge i teške bolesti – čini se da nema potrebe za ikakvom detekcijskom zafrkancijom. Ali ima potrebe za prikazivanjem Meksikanaca kao niže ljudske vrste. Jedino se nadamo da je ova filmska dionica – u kojoj žene jedino žele brak, a to žele i muškarci, ali nakon što se dobro provedu, napiju i nadrogiraju – zauvijek iza nas.

Mladi i lijepi Osvetnici

Načelno, stvari bolje izgledaju s Marvelovim Osvetnicima koji će se, već sad je izgledno, pretvoriti u komercijalno uspješnu franšizu. Vodeći ljudi Marvelovog studija dugo su tražili nišu za priključenje dominantnoj bigger-faster filmskoj struji. I sretno su je našli u zabranu Marvel Comicsa, stripu koji je početkom šezdesetih spojio dobro znane akcijske junake. I dok stotine milijuna zarađenih dolara drugi dio Osvetnika polako pretvara u milijarde, neosporna zabavnost otapa stanice kritičkog uma. Stoga, zabilježimo prije nego što bude kasno.  Osvetnici zapravo i nisu film, nego koncept.

Koncept sadrži koncern junaka, jakog negativca, spektakularne scene, slavne glumce i minimum priče. Ništa manje i ništa više od toga. Na stranu sad i to što je formula udruživanja mitoloških, izmaštanih i kultnih likova i bića – još prije postmodernističke zaigranosti kad je, uostalom, izvorni strip i nastao – raubana u povijesti B-produkcije. Samo, holivudska istina nekad je izgledala drukčije. Današnja istina nudi nam Potragu za mladoženjom i Osvetnike. Bila stara i ružna ili mlada i lijepa, istina je, ipak – Istina.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a