Dobro došli, gospođo predsjednice!

Od početka ove godine blogeri Glasa Hrvatske otvaraju vrata dragim gostima čija znanja, iskustva i zapažanja, vezana na ovaj ili onaj način za Hrvatsku, vrijedi pročitati. Predstavljam vam mladog sunarodnjaka. Simon Redman je trenutačno na studentskoj razmjeni u njemačkom Stuttgartu. Završio je Los Alamos High School u Novom Meksiku - onu istu koju je završila 1986. i prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kao novinar-suradnik tamošnjih dnevnih novina, dobio je zadatak izvijestiti o njezinoj inauguraciji u nedjelju 15. veljače 2015. I kome bi se prvom obratio za pomoć u organizaciji toga posla, nego Glasu Hrvatske? Evo rezultata!

Sve je započelo jednim zapisom na Facebooku. Prijatelj prijatelja napisao je ‘Zvuči posve nevjerojatno, no netko tko je završio našu srednju školu je upravo izabran za predsjednicu Hrvatske'. I, doista, zvučalo je posve nevjerojatno, no istodobro previše nevjerojatno da bi to netko izmislio. Uskoro su lokalne glasila počela prenositi vijest i izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je postala glavna tema u malom mjestu od 12 tisuća ljudi na jugozapadu Sjedinjenih Država, Los Alamosu u Novom Meksiku.

Zašto baš ja?

Dok se sve to odvijalo, studirao sam u Stuttgartu u Njemačkoj, u sklopu studentske razmjene. Obratio sam se lokalnim novinama u mome rodnom gradu, Los Alamos Daily Postu upitavši ih bi li bili zainteresirani da popratim inauguraciju. Bili su oduševljeni, pa sam se počeo pripremati za putovanje u Zagreb.

Hrvatski za početnike

Prvi susret s hrvatskim jezikom sam imao još dok sam bio u vlaku i to na Minhenskom glavnom kolodvoru. Muškarac s kojim sam dijelo kupe mi se obratio na hrvatskom, dok je u njega ulazio. S obzirom na to da je ovo putovanje bilo neplanirano i  naglo, nisam stigao naučiti niti riječ hrvatskog. Muškarac koji mi se obratio bio je Nijemac koji dobro poznaje engleski, a ja govorim osim englekog i njemački, no ja sam svejedno proveo noć u vlaku brinući se kako ću se snaći. Što li će biti jednom kad stignemo u Zagreb, kad mi se već na samom početku putovanja netko obratio na hrvatskom?

Kad sam bio u Parizu

Prisjetio sam se posjeta Parizu (ne govorim ni francuski) u kojem nisam nimalo uživao. Naime, imao sam osjećaj da čitav grad nerviram svojim engleskim jezikom. No, srećom moje iskustvo u Zagrebu bilo je posve drugačije. Za razliku od Pariza, gdje je čak i konobar koji je govorio dobro engleski bio iznerviran činjenicom da je morao govoriti engleski, pekar u Zagrebu mi se smiješio dok se polako probijao kroz razgovor. Osjećao sam se posve osamljenim u Parizu. No, ovdje su mi svi koje sam upoznao dali svoje telefonske brojeve i nudili mi svu moguću pomoć. Zagreb se čini kao topao grad koji putnika dočekuje s veseljem, poput majke što dočekuje dijete, kao da ne želi da odem.

Dan inauguracije

Bio sam silno uzbuđen na dan inauguracije. Stigao sam na trg Svetog Marka dovoljno rano kako bih zauzeo dobro mjesto. Izvadio sam svoj novi foto aparat kojeg sam kupio baš za ovu prigodu i pripremio ga. I na kraju je gospođa Grabar Kitarović stigla i popela se na binu, a ja sam sve slikao. Naravno, čitava je ceremonija izvedena na hrvatskom, tako da nisam baš razumio, no uočio sam mnoge slične riječi što ih hrvatski dijeli s njemačkim i engleskim, tako da sam uspio razumjeti u glavnim crtama.

Vratit ću se!

Sve u svemu, silno mi je drago da sam doputovao ovdje kako bih iskusio Zagreb. Nadam se da ću se vratiti, no možda ću to učiniti ljeti, kad ću moći u potpunosti uživati u tržnici na otvorenom u Zagrebu i otisnuti se brodićem po Plitvičkim jezerima!-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.


*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a