Bečki balovi – vladavina glazbe i plesa

Tradicija bečkih balova stara je nekoliko stoljeća, a Hrvati koji žive u glavnom gradu Austrije našli su odavno svoje čvrsto mjesto u njoj. Zaplešimo i mi valcer uz našeg gosta blogera iz Beča Michaela Ellenbogena…

Ni u jednoj drugoj europskoj metropoli ne održava se više svečanih priredbi u taktu valcera kao u austrijskoj prijestolnici. Svaki od tih elitnih balova tradicionalno se otvara ulaskom debitanata.

Društveni događaj sezone

Raznolikost elegantnih dugih haljina uzvanica kraj monotonog crnila frakova ili smokinga gospode čini šaren potpourri u povijesnim dvoranama Musikvereina, Hofburga ili Staatsopere. Bečanke i Bečani, svjesni značenja društvenog statusa, već kroz mnogo generacija njeguju taj simpatičan ritual koji uvijek iznova izaziva uzbuđenje debitanata, odaje ih crvenilo na obrazima. Ta nitko ne želi pogriješiti kad obitelj, prijatelji i naposljetku krema bečkog društva Argusovim očima promatraju svaki pokret mladića i djevojaka na plesnom parketu.

Promatrač s razvijenom sviješću o povijesti se pri pogledu na napore i nastojanja mladeži da postignu plesno savršenstvo vraća u prošlost, u doba Bečkog kongresa 1814./15., koji ove godine slavi 200. obljetnicu, a kada su tadašnji europski moćnici došli na randevu u Beč. I desetljećima kasnije Hofball je do raspada monarhije bio vrhunac svake sezone balova.

Hrvatski bečki valcer

Već u 19.stoljeću i Hrvati u Beču sudjelovali su u tradiciji austrijskog glavnog grada.  Jedna od prvih priredbi te vrste održana je čak 1868. I gradišćanski Hrvati od 1922. pozivaju na “Hrvatski bal“ koji je ove godine s puno stila održan u Parkhotelu Schönbrunn. Taj događaj već nekoliko desetljeća predstavlja uspješnu simbiozu raznovrsne hrvatske kulture i tradicionalne bečke velegradske atmosfere. Posjetitelji bala uživaju u izvedbi tradicionalnih, emotivno nabijenih napjeva gradišćanskih Hrvata, a nakon toga prepuštaju se taktovima valcera. Austrijsko-hrvatsko društvo za kulturu i sport 13. veljače održava svoj bal koji okuplja mnogobrojne Hrvate koji žive u Austriji. I ove godine će na balu nastupiti jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača, Oliver Dragojević.

Kako sačuvati balski sjaj?

Ali veličanstvena sezona bečkih balova posljednjih godina izložena je kritici javnosti zbog događaja pod nazivom “Akademikerball“ (Bal akademika). Nacionalno obojeni studentski savezi svake godine u Hofburgu održavaju svoju plesnu priredbu čime motiviraju političke neistomišljenike ne samo na glasne nego i nasilne prosvjede. Bečka policija ove godine je sve ulice oko Hofburga u centru grada zatvorila. Policijske snage zaštićene kacigama i štitovima suočile su se s prosvjednicima naoružanim vrećicama punih kamenja i boje. Bilo je nasilnih izgreda, ali u puno manjem intenzitetu nego što je to bio slučaj prošle godine.

Gdje su nestali zlatno srce, toplina i šarm dunavske metropole? Kada bi bilo moguće ukloniti političke prepirke iz sezone balova, bilo bi to vrlo korisno za samu tu tradiciju. Tako da i u budućnosti ljubitelji balova i zaljubljenici u ples iz svih zemalja svijeta mogu uživati u mnogobrojnim bečkim balovima.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.


*iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a