Financijska poslanica

Ljudi su poput satova. Jedni žure, drugi kasne, a ima i pokvarenih. No, najgori su oni koji svojom voljom stoje u mjestu. I čekaju da se nešto samo od sebe dogodi. Od njih nema koristi. Upravo to je problem hrvatskih političkih elita.

Gospodarstvo je ključ, a nečinjenje grijeh. Naime, demokracija, pravednost i socijalna osjetljivost samo su nuspojave ekonomske slobode i neovisnosti svih građana. Zbog toga se ljudske sposobnosti već tisućama godina simbolički prikazuju kroz priče o novcu. Odatle i ista riječ kojom se mjere...“talent“.

„Talent“ je drevna mjera za novac, a kao mjeru sposobnosti čovjeka prvi ju je upotrijebio nizozemski humanist Erazmo Roterdamski. No, copyright zapravo pripada biblijskoj priči o gospodaru koji odlazi na put i slugama povjerava upravljanje svojim bogatstvom.

Budući da ministar dolazi od latinske riječi sluga, a da je Vladi povjereno upravljanje bogatstvom naroda, usporedba s biblijskom pričom više je nego primjerena. I poučna.

Ukratko, za one koji su preskočili vjeronauk, fabula ide ovako: „Jednomu slugi dade pet talenata, drugome dva, trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj s dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov.''

Kad se gospodar vratio pohvalio je sluge koji su udvostručile njegov novac, a onog koji ga je zakopao na sigurno u zemlju izbaci iz kuće riječima: ''Uzmite od njega talent i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onome koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnog slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.''

I tu sad nastaje filozofski crescendo koji zbunjuje nesposobne i lijene sluge. Odnosno, latinski rečeno, ministre. One koji se ne bave umnažanjem financijskog i duhovnog bogatstva vlastitog naroda.

Talent je, dakle, dar. Povjereni talent treba umnožiti i mora biti plodonosan. Ako to ne učiniš, uzet će ti se i oni koje si dobio jer ih nisi dostojan imati. Onaj tko talente zakopa u zemlju ili uludo potroši neće se pomaknuti s mjesta.

K'o pokvareni sat.

P.S. Sve gore navedeno vrijedi samo u idealnom pravednom svijetu. I ne odnosi se samo na političare.