Domovina u Dijaspori 2014.

Ispratili smo 2014. i zaplovili u novu godinu. Svatko od nas vrti unatrag u glavi film o najdojmljivijim događajima i ljudima. Najbolje je pritom se pokušati usredotičiti na ono pozitivno. Zato bih vas u prvom postu ove godine voljela odvesti na kratko putovanje svega pozitivnog što se događalo u hrvatskom iseljeništvu tijekom protekle.


Ako pratite dovoljno dugo moj blog, ili ste mi se tek pridružili, zna(j)te da često uspoređujem Hrvatsku i Njemačku jer sam sama jedan dio svog života provela tamo, točnije u Münchenu. Zato će moj pregled godine imati pojačano “njemački“ štih.  Slučajnost ili ne, od svih hrvatskih zajednica diljem svijeta, upravo ona u Njemačkoj vjerojatno je najorganiziranija.


Nova poglavlja


Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNJ),  krovna udruga hrvatskih zajednica u toj zemlji, u 2014. napravila je nekoliko važnih koraka i otvorila nova poglavlja u povijesti svog djelovanja. Napokon je otvoren ured HSKNJ-a u glavnom gradu Njemačke Berlinu čime je ta organizacija i simbolički dobila zasluženo mjesto s obzirom na važnost svog djelovanja. U skladu s tim, kao strateški partner i savjetnik za integracijsku politiku njemačke vlade, HSKNJ sudjelovao je u 7. Integracijskom summitu kancelarke Angele Merkel održanim pod geslom “Pobijediti diskriminaciju – omogućiti svima jednake šanse!”.


Sport kao poveznica


Važan projekt u svrhu zbližavanja iseljeništva s domovinom, HSKNJ ostvario je kroz sport. Dobro znamo da kockasti dresovi u svima nama izazivaju jednu posebnu vrstu ponosa – to vrijedi naravno za sve Hrvate, gdjegod oni živjeli.


HSKNJ i HNS okrunili su dugogodišju suradnju te pokrenutli projekt kojim bi se nogometaši hrvatskog porijekla u Njemačkoj već u mladoj dobi trebali približiti hrvatskoj izabranoj vrsti. Naravno, nitko ne želi da nam promakne novi Ivan Rakitić ili Mladen Petrić! Bili smo na prvoj prijateljskoj utakmici između U 14 i U 15 reprezentacija Hrvatske i hrvatskih nogometaša iz Njemačke – ovdje možete vidjeti kako je bilo!


A kultura?


I u području kulture hrvatsko iseljeništvo je iznimno aktivno. Ističe se mlada autorica Marijana Dokoza – ona je posebna zbog činjenice da, za razliku od nekih drugih autora hrvatskog porijekla u Njemačkoj, svoja piše na hrvatskom jeziku. Njezin posljednji roman “Grijesi“ , koji je u studenom predstavljen prije i na najvažnijem hrvatskom sajmu knjiga Interliberu, nominiran je za Kiklopa!


Tamo gdje jezik zakaže, glazba može poslužiti kao izvrstan način komunikacije – potvrđuje to i Festival hrvatske glazbe u Beču koji je 2014. održan jubilarni deseti put.  Tako su na poznatim bečkim lokacijama publiku oduševili Tamara Obrovac, Parni Valjak, Matea Leko i mnogi drugi. Izuzetna promocija Hrvatske u jednom od glavnih gradova umjetnosti.


Osobni kutak


Što se tiče mojih osobnih vrhunaca godine u radu i susretima s iseljeništvom, teško je izdvojiti samo jedan događaj ili jednu osobu, ali posebno mjesto ipak zauzimaju III. Hrvatske svjetske igre i sve osobe koje sam zahvaljujući njima upoznala. Zašto toliko oduševljenje? Evo odgovora!


Kraj godine okrunila je akcija Radujte se narodi – čuti tu tradicionalnu hrvatsku božićnu pjesmu u izvedbi mališana iz Chicaga i Rumunjske, mladog zbora iz Ludwigshafena, prvog hrvatskog zbora u Nizozemskoj ili hrvatske obitelji iz Argentine zaista je bio divan božićni dar.


Zajedno u 2015.


Naravno, ne bih voljela nikoga zakinuti – u ovom postu riječ je o pomalo subjektivnom pogledu na hrvatsku dijasporu. Zato opširan, potpun i zanimljiv pregled svih važnih događaja u i o našem iseljeništvu možete naći u emisiji Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?


Motivirani svim događajima i ljudima iz prošle godine, mi iz Glasa Hrvatske 2015. dočekujemo širom otvorenih ruku. Voljeli bismo još više vas, pripadnika iseljeništva, uključiti u naš program i povezati s domovinom. Zato vas pozivamo da nam se pridružite na društvenim mrežama ili u rubrici Interaktiv mrežne stranice Glasa Hrvatske. Stvorimo nove posebne trenutke za sljedeći pregled godine!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.