Godine stare, godine nove

Koliko god se osjećao kao hrvatski zet, i dalje sam stranac koji živi u stranoj zemlji. Kao takav, nisam siguran "kužim" li uvijek što se u državi događa. Moja obitelj, prijatelji i kolege - svi su utkani u hrvatsko društvo i kulturu, dok ja nekako plutam na površini, pokušavajući zaroniti u dubinu, pitajući se često o čemu to svi pričaju. 

Ove sam se godine naslušao o političarima komunistima. Čak je bilo govora o uvođenju lustracije. Nazivanje ljudi komunistima nije mi zapravo toliko novo. U Americi, to je dugogodišnja tradicija, koja se danas čini potpuno promašenom. Mislim, mnogi Amerikanaci vole Obamu nazivati komunistom zato što je htio svima omogućiti zdravstvenu zaštitu. Iz nekog razloga, jednom Amerikancu ništa ne zvuči toliko komunistički koliko nastojanje da se postigne ono nešto od onoga što zapadna Europa provodi posljednjih 60 godina.

Komunjare 

No, značenje ''komunista" s kakvim sam se susreo ove godine u Hrvatskoj jednako je neobično,  osim što je u Hrvatskoj nekada uistinu bilo komunista. Izgleda da nema nikakve veze sa zdravstvom, podjelom dobara, čak ni s radničkom klasom. Umjesto toga, čini se da je "komunist" onaj koji Hrvatsku... ne voli dovoljno. 

Prosvjed branitelja

Sve je ovo izbilo na površinu s prosvjedom branitelja pred zgradom resornog ministarstva. Opet, na prvu sam pomislio da shvaćam o čemu je riječ. Problem zdravstvene skrbi za ratne veterane javio se nedavno i u SAD-u. U svibnju, američki državni tajnik za branitelje morao je dati ostavku nakon što je razotkriveno da su tisućama veterana lagali o uvrštavanju na liste za liječenje. Liste nikad nisu postojale i mnogo je branitelja preminulo dok su čekali da "dođu na red".

Jugoslaveni? 

Nekoliko dana nakon početka prosvjeda u Zagrebu primijetio sam natpis pred jednim od šatora: "1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena". Pomislio sam: Jugoslaveni? 2014? Zar oni? Što? Još uvijek ne znam tko su ti Jugoslaveni. Koga god da pitam, dobijem jedan od dva odgovora: "komunisti" (vidi 3. pasus) ili kolutanje očima. 

Fašisti 

S druge strane, čujem ljude kako pričaju o fašistima i važnosti Dana antifašističke borbe. U SAD-u, fašizam je bio nešto protiv čega su se moji djedovi borili u Drugom svjetskom ratu. Ali, ta riječ odzvanja i danas. Mnogi od onih koji vjeruju da je Obama komunist također ga vole uspoređivati s Hitlerom ili nacistima, opet zbog dostupnije zdravstvene zaštite. Ovdje, čini se da je fašist netko za koga misle da malo previše voli Hrvatsku, ili nedovoljno voli "nehrvatsko".

Predsjednici 

Cijelo to etiketiranje i vrijeđanje intenzivirano je za vrijeme predsjedničkih kampanja. Na to smo, opet, u Americi naviknuti. Godine 1800. Thomas Jefferson u nazvao je svojeg protivnika Johna Adamsa hermafroditom. Upravo tako. A ipak, baš kao što ta uvreda nije bila ni od kakve koristi, nisam siguran ni koliko je Hrvatima blagotvorno korištenje oznaka "komunisti" i "fašisti" na kraju 2014. godine... 25 godina nakon pada Berlinskog zida i gotovo 70 godina od poraza fašizma u Drugom svjetskom ratu. Trebali bismo gledati u budućnost, ne samo u prošlost.

Kompromis 

Ili... mogli biste doći do nekakvog kompromisa, poput nas u Americi. Kod nas je sad posve normalno smatrati predsjednika i komunistom i fašistom (ponekad i muslimanom, povremeno Antikristom). Pretpostavljam da je tako bolje.

____________________________________________________________________________
Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.