Zasjeda druga Starog kod ZG pročistača


Nedavno je jedan kandidat, koji bi iznajmio Predsjedničke dvore druga Starog ili Vilu Zagorje na Pantovčaku, upozorio glasače kako „stavovi Predsjednika RH o eutanaziji ili Titovoj bisti (u dvorima op.a.) ne utječu nikako na Vašu budućnost, to je prvo što morate shvatiti. Dok stavovi Predsjednika o ovrhama, blokadama, deložacijama, kreditnom zaduživanju, nezaposlenosti, monetarnoj okupaciji zemlje, nemogućnosti plaćanja režija; itekako imaju.“


Podsjetio me bolno kandidat da sve teže plaćam račun zagrebačkog Holdinga koji je, prisjetimo se kolektivno, osnovan kako bi postigle uštede. A taj račun stiže za odvoz smeća (koji će skočiti kad izgrade spalionicu koja se našla na Vladinom popisu strateških špekulacija), komunalnu naknadu te vodu i kanalizaciju. Ova posljednja stavka bit će paprena ne samo u Zagrebu već u svim gradovima gdje su izgrađeni skupi pročistači o čemu mi već kukaju iz Donjeg Miholjca. No ima i primjera poput Karlovca i Koprivnice gdje cijena obrade otpadnih voda u pročistačima ne raste. Pročistačima koje nam je Evropa otkrila i time nas spasila od zagađenja otpadnih voda industrije koje više nemamo i vlastitih da prostite…


Pa dobro što se ovih dana događa da je zaista važno i utječe na naše živote? Recimo prekjučer je podignuta jedna tužba u vezi istog pročistača. O toj tužbi mi je stigao mail, koji je upućen još nekim mojim kolegama urednicima nekih drugih emisija:    

„Poštovani, 

dana 10. prosinca 2014. godine, predana je Trgovačkom sudu u Zagrebu Tužba za utvrđenje ništetnosti ugovora o koncesiji za izgradnju centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, posljedično kao nastavak borbe svim legalnim sredstvima za zaustavljanje daljnje naplate troškova rada od 600 milijuna kuna godišnje i tako do 2028. godine.

Vrijednost predmeta spora, u tužbi, naznačena je na iznos od 10,7 milijardi kuna.

Motivi Udruge infrastruktura mogu biti nominatni kao što jesu u Statutu udruge - zaštita potrošača infrastrukturnih proizvoda i usluga Republike Hrvatske, međutim i ne moraju, nije naglasak na njima, motivima kojima se vodimo. Kao što mi reče odvjetnica Nicole Kwiatkowski, motivi idealima vođene Udruge Franak također su imali svoja malo prizemnija naličja, u vidu povrata novca građanima. 

Naglasak je na konačnom cilju - zaustavljanju odljeva novčanih sredstava građana Grada Zagreba za uređaj/projekt koji ne funkcionira, a uz to i stvara ekološku bombu od 80.000 tona godišnje mulja.

Udruga je tužbu podnijela, time i sav rizik u slučaju neuspjeha. Međutim, žalosno je da nitko od institucija RH, odnosno stručnih tijela Grad Zagreba nije reagirao prije nas, izuzev DORH-a koji je još 2011. godine, četiri puta ulazio u Poglavarstvo Grada Zagreba i izuzimao dokumentaciju, interes su im bili nepredviđeni dodatni radovi vrijednosti 100 milijuna eura.

Podnošenjem tužbe, ista postaje res publica, a time i potencijalni predmet Vašeg interesa. 

Također, imam privilegiju Vas izvijestiti kako se iz Udruge Infrastruktura sprema i slijedeća tužba, isto radi utvrđenja ništetnim ugovora o plinofikaciji Dalmacije, sklopljenog s EVN grupom, kao još jedan primjer također očite ništetnosti ugovaranja poslova javnih investicija.

Komunicirali smo međusobno više puta, svi zajedno.


Moj broj svi imate, evo ga još jednom XXX YYZZČČ.


Ne želim zazvučati pretenciozno, ali ipak očekujem Vaš poziv radi eventualnog dogovora sastanka.


Ili direktno vrijeme i mjesto našeg susreta, bilo kada, bilo gdje, mi ćemo se pojaviti.


Naravno, sa svom dokumentacijom.


S poštovanjem!


Lp


Krešimir Matković mag.iur. 


Udruga Infrastruktura“

U pročistaču svi su nedostupni za komentar. Na službenom su putu u Essenu. Iz Vodovoda me množe s nulom na pitanje kako kontroliraju koliko se mulja mulja u pročistaču.


Teško je ne pomisliti nešto zašto bi me mnogi mogli proglasiti domaćom izdajicom: „Bi li drug Stari, koji je istina sjekao glave svima koji su mislili i rekli da bi se nešto moglo bolje i bez njega, dopustio stranim okupatorima da deru koži raji? Jesu li problem zapravo prave domaće izdajice koje su to omogućile?“ Istopljena Titina bista, istopljena moja izdajnička misao.