Kako su izbori ukrali Božić

U to vrijeme godišta...bliže nam se izbori. Opet. Gotovo petogodišnja pauza nije bila dovoljna za oporavak od proteklih izbora u ovo doba godine. Izborna šutnja podarit će nam tek kratak predah, no Badnjak, Božić i Štefanje bit će vrhunac kampanje. A bude li drugog kruga glasovanja, ni novu godinu nećemo započeti u miru. Onaj tko je odlučivao, zaista nije mislio na narod. Ah, u Hrvatskoj ništa novo.

Ne znam je li to profesionalna deformacija, pretpostavljam da zapravo dijelite moju muku, ali zaista sam već sita izbornih kampanja – ove najnovije neslužbeno već nekoliko mjeseci, a službeno od jučer. Tek što smo dočekali ljeto i godišnji odmor, pale su rukavice. A sad, taman u predbožićno vrijeme kandidati su dobili odriješene ruke. Blago nama!

Kreće prava zabava

Tek sad ćemo uživati u svim PR-ovskim čarolijama, televizijskim i radijskim spotovima, plakatima, biserima sa sučeljavanja – naravno, ako se svi kanididati udostoje pojaviti na njima. Uopće ne sumnjam da će iskoristiti čak i sami Božić za skupljanje bodova.

Naravno, nisu samo kandidati krivi. Mnogo javnih osoba iz apsolutno svih sfera života, pa čak i naših poznanika, pretvorili su se u političke analitičare i prikrivene PR-ovce. Sve u redu, imaju potpuno pravo na to – ali bilo bi lijepo kad bi u svemu tome postojala barem nekakva granica.

Manje kampanje...

Možda da uvedemo svakodnevnu izbornu šutnju pod motom Manje kampanje i PR-a koja bi vrijedila samo za određeno doba dana? Tako da se sve izborne aktivnosti smiju odvijati samo nekoliko sati dnevno – kad su već izbori zakazani u blagdansko vrijeme. Tko prekrši, smanjuje mu se novčani iznos koji smije potrošiti na kampanju!

... više kobasica!

Možda moj prijedlog zvuči pomalo diktatorski nastrojeno, ali on je samo plod zasićenosti praznim riječima. Nakon naporne godine ne treba nam još politike – sve što želimo jest uživati u druženju s dragim ljudima, božićnim dekoracijama, klizalištima, kobasicama i kuhanom vinu. Zvuči pomalo sladunjavo, ali priznajmo da nekad dobro dođe i veća doza šećera.

Bit će bolje sljedeće godine?

Koliko smo to samo puta čuli u posljednjih iks godina? Ne želim vas deprimirati, ali već vidim da ni sljedeće godine neće biti bolje – barem što se tiče datuma izbora. Tko zna, možda ćemo morati promijeniti tekstove tradicionalnih božićnih pjesama. Čini se da će se to dogoditi prije nego ispunjenje prečesto ponavljanje gornje fraze. U to vrijeme godišta, politika ne popušta...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.