Doba dobrote i čarolije

Već krajem studenog zagrebačke ulice postale su pozivnica za blagdanska događanja. Trgovi i parkovi odjenuli su svečano ruho. Zimi i kiši usprkos, svi kao da žele biti dijelom toga ugođaja, upotpunjenog mirisom kuhanog vina, kobasica i slastica. Iako sam već desetak Božića provela u Zagrebu, ovo doba uvijek iznova budi moje oduševljenje metropolom.


S druge strane Atlantika, u Buenos Airesu, božićne blagdane prati vrućina. Škole i fakulteti završavaju školsku godinu, počinju ljetni praznici. Ljudi planiraju kamo će na godišnji odmor. Sve miriše više na ljeto nego na Advent.


Europski  blagdanski uzori


Tek posljednjih nekoliko godina gradske vlasti su počele ukrašavati Buenos Aires. Bor je uvijek je bio prisutan, ali nije bilo milijuna lampica u pješačkim zonama. Za pravi božićni ugođaj bilo je potrebno posjetiti neki veliki trgovački centar. Tu se Božić mogao osjetiti na svakom koraku jer bi trgovci bogato okitili izloge.


Tek od 2010. ulice i zelene površine grada dobile su božićne motive i Djedove Božićnjake. Po uzoru na europske prijestolnice, nastoji se stvoriti ugođaj koji iz godine u godinu dobiva sve više posjetitelja.


Božićni park i humanitarni bor


Treću godinu zaredom, 8.12. otvara se Božićni park. U njemu je “Selo vilenjaka” - gdje žive Djedičini vjerni pomoćnici, “Tvornica igračaka” - mjesto za igru najmlađih gdje nastaju darovi. Tu djeca mogu napisati pismo i u “Kolibi Djeda Božićnjaka” osobno mu ga predati. Trenutak mogu ovjekovječiti fotografijom s njime, sudjelovati u nagradnim igrama i dobiti poseban dar. Novost je ove godine tematska “Božićna igraonica”.


Novost koja mi je jako zanimljiva jest interaktivni božićni bor pored glasovitog Kazališta Colón. Visok 40 metara, ne samo da je najviši u Argentini, nego također predstavlja spoj zajedništva i solidarnosti. Naime, bit će okićen simboličnim zvijezdama koje svaki građanin može kupiti za nešto manje od 2,5 eura, a prikupljeni novac ide Fondaciji za borbu protiv leukemije. Nadam se da će se dogodine netko dosjetiti takve akcije i za zagrebački bor. To je jedina točka koja me razočarala - nekako mi djeluje tamno usred bogato okićenog grada.


 Ulica i obitelj


No iako ulice nude potpun blagdanski dekor, držimo li se običaja, pravi domaći ugođaj čekat ćemo sve do Badnjaka, kad će obitelj zajedno okititi božićno drvce. Dotle će nas na blagdan doma podsjećati adventski vijenac. U Argentini se bor kiti 8.12., na dan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koji je državni blagdan i znak za početak doba slavlja.


A ja, kako nosim u sebi spoj argentinske i hrvatske kulture, uzimam ono što mi se najviše sviđa od obiju. Tako ću, odmah nakon velikog pospremanja stana, okititi umjetni bor (jer se pravi još ne prodaju u mome kvartu), a božićni dodaci pažljivo raspoređeni po čitavom stanu upotpunit će adventski doživljaj.


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.