Advent 365


Iskreno, ne znam kako je tako brzo proletjela  godina od mojeg zadnjeg adventskog posta, a lampice i kuglice već su opet zavladale našim gradovima. Neke stvari su se u međuvremenu promijenile na bolje, neke na gore, ali jedna je konstanta: sasvim subjektivno tvrdim da je božićni duh u Hrvatskoj zapravo prisutan kroz čitavu godinu.


Ovoga mi se prosinca čini da smo podijeljeni više nego ikad prije – pogledamo li sve referendume, prosvjede, javne rasprave, ankete i izbore posljednjih godina. Nekako više i ne želim povesti bilo kakvu raspravu s nekim jer znam da postoji opasnost od diskusije uzavrelih glava i trošenja previše energije. A iskreno govoreći, na neke situacije mi se više ne troše riječi, iscrpljujuće je samo i razmišljati o njima – poput dijeljenja hrane sa potrebitima.


Zajedno (gotovo) uvijek kad treba


No, onog trenutka kad se dogodi nešto loše ili kada je potrebno priskočiti nekome u pomoć, reakcije su svaki put promptne, tople i velikodušne. Zadnji primjer bile su razarajuće poplave prošlog ljeta, no taj božićni duh dijeljenja, nesebičnosti i pružanja ruke drugome prisutan je i u puno manje ozbiljnim, svakodnevnim situacijama – poput nošenja vrećica starijoj susjedi ili besplatnih instrukcija djeci iz socijalno slabije stojećih obitelji.


Čemu komplikacije?


Pitam se zašto je onda prvi dio ovoga teksta uopće potreban. Zašto ne možemo djelovati zajedno i za veće dobro države i društva, unatoč svim političkim i svjetonazorskim razlikama? Zašto tako lako zaboravimo na zajedništvo? Tek kad mi to sami shvatimo, krenut će nam svima na bolje – neće za to biti zaslužan nijedan političar ili menadžer.  Predlažem zato da nam duh zajedništva bude glavna adventska krilatica.


Relativnost kilometraže


I Hrvati u iseljeništvu nebrojeno puta dosad su pokazali da prate i mare za to što se događa u domovini. Bez obzira na to koliko kilometara blizu ili daleko živjeli, dijele s nama i sretne i teške trenutke. Mnogobrojne udruge i organizacije pomagale su onda kada je to bilo najpotrebnije, ali svoj rad nisu ugasile ni u ovo mirnije doba. Zapravo se njihov broj samo povećava. Čini mi se da su oni često najbolji ambasadori Hrvatske – u turističkom, širem gospodarskom i kulturološkom smislu.


Neke nove udruge


Jedna od takvih novijih udruga je Cro Cafe iz Feuerbacha kraj Stuttgarta. Nastala je zapravo iz spontanih druženja obitelji nakon nedjeljnjih misa i prerasla u humanitarnu organizaciju koja onaj gore spomenuti duh Došašća i Božića njeguje kroz čitavu godinu! Puno više o aktivnostima i ciljevima te udruge možete doznati u središnjoj emisiji Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine u četvrtak 4.12. od 20:15 CET!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.