Muke po majstorima

Tijekom djetinjstva provedenog u Njemačkoj, sasvim logično, nisam imala baš priliku vidjeti majstore koji nešto popravljaju po kući na djelu. Ili se toga barem ne sjećam. No, mislim da u Hrvatskoj generalno vlada stav kako je u Njemačkoj sve nekako bolje i kvalitetnije – pa tako i rad majstora. Ili su oni kod nas na tako lošem glasu da nam se sve drugo čini boljim?


Kako se trenutačno nalazim usred radova u stanu (i ne vidim svjetlo na kraju tunela), moram reći da sam se susrela s dva ekstrema. Na svu sreća, većina njih su iznimno kvalitetni i pouzdani.  Zanimljivo je da i je većina tih dobrih majstora jedan dio svog života provela radeći u Njemačkoj.


Druga grupica majstora, dakle iako su u manjini, psihički me iscrpila – da se izrazim najljepše moguće: mogla bih o njima napisati postove i postove, ali pokušavam se ne živcirati jer to nikome ne pomaže. A postoje i gore situacije u životu.


Majstor iz noćne more


No, neki događaji posljednjih mjeseci kao da su se odvijali u filmu pod nazivom “Majstor iz noćne more“. Priča ide ovako: u početku se električar činio dobrim, ali mi zapravo na prvu nije bio simpatičan. Osobne preferencije na stranu – dok čovjek radi svoj posao, ne mora mi se nužno sviđati. Pomislih i zažalih pola godine kasnije. Jer do dan danas u stanu nemam utičnice i prekidače. Ali, to čak nije najgori dio.


Poštujemo li se međusobno?


Zanemarimo neprofesionalnost, ono što me gotovo dovelo do ludila je apsolutno nepoštivanje mene kao osobe. Ja moram danima, tjednima, mjesecima zivkati nekoga da dođe obaviti posao za koji će biti plaćen. Nepojmljivo mi je da započneš posao, a onda se odlučiš mjesecima odgađati ga, ne javljati se na pozive i poruke, dogovarati termine koje bez pardona propuštaš. Tapkanje u mraku, doslovno i metaforički, nimalo nije zabavno. Samo mogu reći da se kod nas u međuljudskim odnosima, koje inače smatram blagom ove države, na trenutke pojavi jedna velika crna rupa.


Zaštita potrošača


Ako ste mislili da je takav scenarij nemoguća misija u Njemačkoj, prevarili ste se. Priče rodbine, prijatelja i poznanika koji ondje žive još uvijek, govore mi da ni tamo trava nije nužno zelenija. Ipak, mislim da se gore navedeni slučaj baš ne bi mogao odviti bez posljedica. Jer postoji nešto što se zove zaštita potrošača – područje koje se u toj zemlji desetljećima razvija i koje je gotovo dovodeno do savršenstva.   Naravno, i kad se jednom negativna priča pročuje i ponavlja, vjerujem da ubrzo možete staviti ključ u bravu i pozdraviti se s novim poslovima.


Neka bude svjetlo...


Samo se mogu nadati da će zaštita potrošača i u ovim krajevima dostići njemačku razinu, a recenzije i testovi postati još detaljniji, učestaliji i samim time vjerodostojniji.  Posljednjih godina definitivno su vidjljvi pomaci, ali u tom segmentu zasigurno možemo puno naučiti od Nijemaca. Do tad, sve što želim za Božić je svjetlo – doslovno i metaforički.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.