NYC vs ZG

Zagreb je moja idealna verzija New Yorka. Kao dijete gledao sam poznatu emisiju Ulica Sezam, čija se radnja odvijala u svijetu potpuno drugačijem od mojeg, na mjestu sličnijem nekom susjedstvu u Hrvatskoj nego u Oklahomi.

Volio sam tu seriju ne samo zato što su glavne zvijezde bile ogromna žuta ptica, druželjubivo čudovište koje voli keksiće i još jedno mrzovoljno čudovište s prebivalištem u smeću. To je već bilo malo čudno, ali prilično fantastična bila je i činjenica da se sva radnja odvijala u velegradu - New Yorku.

Jako.puno.prostora

Tulsa u Oklahomi je grad sastavljen od srednje velikih obiteljskih kuća s ogromnim dvorištima. Prostora ima otprilike koliko i zraka koji udišeš. Ulicu u kojoj sam odrastao činili su samo redovi i redovi pravilnih, razdvojenih domova. Ali New York u Ulici Sezam imao je stambene zgrade, štandove s povrćem i one s novinama, susjede koji su se družili na stubištima i ulici. Slikovnice Ulice Sezam koje sam čitao bile su o djeci koja su živjela u stanovima i skitala uskim ulicama, velikim parkovima i bulevarima s redovima drveća.

Vjerovao sam da je takav svaki pravi grad, a pogotovo New York: neobičan, ali dražestan i siguran. A onda sam zapravo otputovao u New York i, nakon malo previše susreta s ljudskim izmetom na ulici, razdraženih vozača taxija i snažnog osjećaja da taj grad pokreću samo ljudska pohlepa i iscrpljenost, shvatio da Velika jabuka nije grad mojih dječačkih snova. Ni blizu. Lagali su mi.

Sve je blizu

Kada sam preselio u Zagreb, na Vrbik, shvatio sam da je ovaj kvart bliži mojoj dječjoj verziji New Yorka nego bilo koje drugo mjesto gdje sam živio. Ima sve: stanove, parkove, stabla, uske ulice, susjede. I bezopasan je.

Čak su i moji roditelji to shvatili kad su prošlog ljeta stigli u posjet. To što su pekara, trgovina, mesnica, frizer, dućan s voćem i povrćem, bezbrojni kafići, svi unutar pet minuta laganog hoda od našeg stana impresioniralo ih je više i od besprijekornog Jadranskog mora.

Baš tako. Amerikanci iz srca kontinenta naprosto su fascinirani kratkim udaljenostima do, hm... bilo čega. Za otići bilo kamo na američkom Srednjem Zapadu potrebni su vam automobil i vrijeme. Ozbiljno, morat ćete sjesti u auto da biste došli čak i do najbliže trgovine. Imati sve nadohvat noge zaista je nevjerojatno.

Moj NYC

Kad god sam sa svojom kćeri u jednom od parkova u centru grada, dok je gledam kako se ljulja u tom komadiću zelenila obrubljenom sivim, nerijetko ukrašenim zgradama, jesenje lišće pada oko nas, pod oblačnim nebom i uz zvukove obližnje prometnice, osjećam se kao da smo u nekakvom drukčijem New Yorku. U verziji kakvu je zamislio Woody Allen, Wes Anderson, ili tvorac dječje emisije s muppetima. Osjećam da sam se vratio u djetinjstvo koje nikada nisam susreo, ali sam to uvijek želio.
Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.