Kandidati za crne knjižice

Mi Hrvati često idealiziramo Njemačku i Nijemce, barem što se tiče gospodarske snage zemlje te marljivosti, štedljivosti i točnosti njezinih stanovnika. Da stvari ipak nisu uvijek tako savršene kako se čini pokazuje njemački Savez poreznih obveznika i njegova crna knjižica.

Kako mu već i samo ime otkriva, Savez prati kako se troši novac poreznih obveznika, zalaže se za smanjenje poreza, nameta i birokracije te za što manje zaduživanje države.   Svake godine objavljuje tzv. Crnu knjigu javne potrošnje, a prije nekoliko dana predstavljeno je čak 42. izdanje! Mislim da je njezin sadržaj i ovog puta izazvao negodovanje diljem zemlje.

Morska riba za sve, luksuz za žabe

Među najatraktivnijim projektima je ribogojilište u saveznoj državi Saarland (u hrvatskom prijevodu: Saarska). Reći ćete: pa što, ništa čudno. Ribogojilište je izgrađeno 600 kilometara od Sjevernog mora, a namijenjeno je uzgoju morske ribe. Cijena? Prava sitnica! Uloženo je između 10 do 15 milijuna eura. Neće vas iznenaditi da poduzeće posluje s gubicima.

Svima nam je poznato da je Nijemcima stalo do njihovog jezika, a pravi su majstori za birokratski izričaj. Ministarstvo pravosuđa tako godišnje izdvaja 650 tisuća eura za provjeru tekstova zakonskih nacrta, a taj zadatak povjerava jezikoslovcima.

A u Njemačkoj je dobro biti i žaba! Ispod jedne državne ceste u Baden-Württembergu izgrađeno je šest tunela za žabe. Svaki je širok jedan metar, visok 80 centimetara i dugačak deset metara. Nesuđeni prinčevi su za 650 tisuća eura dobili siguran prijelaz na drugu stranu.

Ni EU ne zaostaje...

Gore su navedena samo tri primjera s podugačkog popisa primjera neracionalno potrošenog novca njemačkih poreznih obveznika. Ali ni EU ne zaostaje.  Strukturni fondovi financiraju svakakve dubiozne projekte. Tako je, primjerice, EU s milijun eura sudjelovala u gradnji kulturnog centra u izoliranom dijelu Walesa. Samo četiri godine nakon otvaranja centar je zatvoren 2012., a zgrada zapušteno čeka bolje dane.

Belgijsko sveučilište Provinciale Hogeschool Limburg dobivalo je kroz razdoblje od sedam godina stotine tisuća eura subvencija za izradu kompjuterskih igrica. U Portugalu je s 3 milijuna eura potpomogla uređenje golf igrališta, iako su u okolici već postajala 22. Britanska kraljevska kuća godišnje dobiva preko milijun eura poticaja, budući da posjeduje velike površine poljoprivrednih zemljišta.

Crna knjiga...korupcije?

E, pa kad mogu Nijemci i (su)članice iz EU, možemo i mi! Budući da ne postoji savez sličan onome u Njemačkoj niti slični javno dostupni podaci, ne mogu sa sigurnošću tvrditi kakvo je stanje kod nas. No, nešto mi govori da nismo ni mi puno bolji.

Mi zapravo idemo korak dalje – čini mi se da da bi u našem slučaju bila puno zanimljivija i korisnija “crna knjiga korupcije“.  A ona je prouzročila i prouzročit će puno dublje gubitke i teže posljedice nego njemački promašaji. Dok neki razmišljaju o žabama i ribama, mi danas glavu razbijamo koncesijom na autoceste i promatramo kako se polako raspada INA.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći njemačku verziju bloga.