Task Force

Mladi Hrvati iz dijaspore - njih dvadeset troje - okupili su se u Međimurju gdje su se bavili očuvanjem zaštite okoliša i kulturno-povijesne baštine. Stigli su iz raznih krajeva svijeta kako bi pridonijeli očuvanju prirodnog okoliša domovine svojih predaka te je upoznali “u srži”.


Kad je Charlotte iz Punta Arenasa, Čile, čula za projekt Eco Heritage Task Force nije se ni na trenutak dvoumila hoće li biti dio toga projekta koji još od 1992. godine organizira Hrvatska matica iseljenika. Nije joj bilo teško zasukati rukave i baciti se na posao – kao ni većini mojih latino prijatelja nastanjenih u Hrvatskoj. Za nas, Hrvate rođene na stranim govornm područjima, ovo je uvijek bila jedna od najugodnijih prilika za učenje materinjeg jezika.


Tijekom 19 dana mladi iz Nizozemske, Makedonije, Argentine, Kanade, Vojvodine, Južne Afrike, Rumunjske i Čilea volontirali su u sklopu programa za očuvanje prirodne i kulturne baštine, a ovoga puta domaćin im je bila Međimurska Županja. Projekt je bio koncipiran tako da su sudionici svaki put proveli po tri dana u nekom drugom mjestu Međimurske županije.


Dobrovoljni rad


U Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Prelogu, Čakovcu ovi su mladi ostavili trag svojeg prolaska tim dijelom Hrvatske. I taj je trag hvale vrijedan. Obnovili su dječje igralište, raskrčili šumu i granje oko starog mlina na Muri, u Etno muzeju Trstenjak pomagali oko kukuruza i vrta, a u Murskom Središću očistili od nepoželjnih biljaka buduću industrijsku zonu.


Ima onih koji nakon prvog sudjelovanja ne žele propustiti ponovnu priliku, poput Gorana iz Makedonije koji je već peti put na Task Forceu. Uz rad za dobrobit regije domaćina projekta, mladi sudjeluju u tri dodatne sekcije - internet radionici, dramskoj i radionici hrvatskoga jezika. Sudionici kroz rad upoznaju zemlju iz koju potječu, ali i stvaraju nova prijateljstva.


Vrijeme za uživanje


Naravno da Task Force nije samo rad. Organizator se pobrinuo da uvijek bude vremena za odmor i rekreaciju. Osim izleta u Varaždin i Čakovec, organiziran je i cjelodnevni put u Opatiju. Bilo je puno zabave i u Toplicama Sveti Martin, skelom se prešlo preko Mure, a bilo je i vremena za ribolov i šetnje po neobičnim mjestima poput najstarije komercijalne naftne platforme u Europi.


Sudionici su posjetili Rudarski dom u Murskom Središću koji djeluje kao muzej. Svakodnevno su imali vremena za odbojku, košarku, nogomet. Ovoga puta su priređene degustacije vina i rakije, a svaki je dan završavao tematskim tulumom. Kažu da im je najbolji bio “Rimski party” za koji su se svi obukli u toge i hedonistički uživali do jutra.


Slavljenički i festivalski


U Križovcu je organizirana prezentacija Prirodne zaštite Međimurske Županje gdje su se mladi upoznali s lokalnim ekološkim problemima, zaštitom biljnog i životinjskog svijeta, čak su i sudjelovali na proslavi osamdesete godišnjice osnutka lokalnih DVD snaga.


Jedan su dan proveli u Čakovcu, glavnom gradu Županje, gdje se održavao jubilarni 50. Porcijunkulovo festival nakon kojega su ostali i na večernjem koncertu. Čak su i tamburaši odsvirali nešto specijalno za njih.


Sudionici Task Force-a samo su se morali pobrinuti da dođu do Zagreba, odakle su svi zajedno krenuli na besplatnu avanturu po Međimurju. Naime, troškove cijelog projekta snosila je Hrvatska matica iseljenika. Baš mi je drago što su ljudi iz iseljeništva ove godine imali zaista dovoljno izgovora da se međusobno upoznaju, ali i da provedu kvalitetno vrijeme u svojoj domovini.


Njihove dojmove možete čuti i uživo na valovima Glasa Hrvatske u sklopu našeg idućeg vikend magazina. Jer nismo slučajno kolovoz proglasili Mjesecom susreta s domovinom.


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.