Infiltracija u Prošlost


Urban Exploration ili urbano istraživanje je poput grane moderne arheologije koja proučava stare i napuštene zgrade. Hrvatska je, baš kao i Detroit, savršeno mjesto za urbano istraživanje. Tu je nedovršena bolnica nadomak Zagreba, mnoštvo starih tvornica, a krajolik je premrežen vojnim bazama.

Našao sam se s urbanim istraživačima iz grupe Croatia Infiltration kako bih napravio radijski prilog za Glas Hrvatske. S brojem od 4.071 lajkova na Facebooku, ta grupa privukla je prilično veliku sljedbu. Nije ni čudo. Oni su se, između ostalog, "infiltrirali" u vojni kompleks na Visu, zrakoplovnu baza Željava, napušteni restoran "Šumski dvor" i tvornicu "Borovo" u Vukovaru.

Greške su počinjeneProučavanje fotografija grupe Croatia Infiltration dobar je način za razumijevanje prolaznosti sadašnjeg trenutka i grešaka iz prošlosti. Možemo uvidjeti koliko smo toga nekoć pogrešno pretpostavljali. Za vrijeme Hladnog rata, jednostavno se prihvaćalo da je nuklearni rat neminovan. Danas je Željava, visokorazvijena vojna baza ugrađena u planinsku liticu, dizajnirana da izdrži nuklearnu eksploziju snage 20 kilotona,  napuštena i zapuštena. Ne možete se ne zapitati: kakve se sve pogreške čine upravo u ovom trenutku? Na što ćemo se kasnije osvrtati sa žaljenjem? 

Još je tužnija priča o zaključanim i opustjelim tvornicama. Među potresnijim prizorima na fotografijama Croatia Infiltrationa su i nasumični detalji iz životne svakodnevice, ostavljeni da trunu na ruševinama.  Pogled na notes ili staru fotografiju osvještava spoznaju da je nekoć netko nešto tamo radio, koristio taj notes, vodio vlastiti život usred tog zaboravljenog, napuštenog mjesta.

Uvijek očekujete da će se nešto promijeniti. Primjerice, taj današnji dućan, useljen u prostor koji je prethodno ugošćavao cijeli niz raznih trgovina. Svaki put kad netko tamo pokrene novi biznis, pomislite: Evo ga opet. Sretno! Mi ne osjećamo taj dah prolaznosti unutar zidova vlastitih institucija i industrijskih centara našeg gospodarstva. Upravo je to onaj uznemirujući dio priče. Ako stvari koje su napravljene kako bi trajale zauvijek ipak ne traju, kakve šanse ima bilo što drugo? 

Ne možete opet otići kući


Jedan od težih aspekata života u dijaspori (kao expat) jest suočavanje s promjenama u krajoliku vaše domovine ili rodnog grada. Za one među nama koji živimo u inozemstvu, dom je poput fotografije. U našim mislima dom je stagnantan, nepromjenjiv i izoliran od dinamike vremena i entropije. Za sve ostale, svakodnevnica u tom istom mjestu fluidna je poput filma. No kad god da se vratimo, ne očekujemo da se stvari promijene. Prošle godine, moja bivša osnovna škola izgorila je do temelja, a učionice moje srednje škole pretvorene su u poslovne urede. Zbogom djetinjstvo! Osobito me rastužuje pomisao na sva ona mjesta na kojima sam bio posljednji put nesvjestan da je to bio posljednji put: već spomenute osnovna i srednja škola, kuća mog djeda i bake, bivša radna mjesta, domovi starih prijatelja.

Promjena u koju možete vjerovati


Želio bih imati svojeg osobnog urbanog istraživača. Nekog tko bi se mogao vratiti u prošlost i fotografirati sva ona mjesta kojih se sjećam iz mladosti. Možda posjećivanje mjesta iz naše prošlosti i promatranje istih u sadašnjosti rezultira svojevrsnim "zatvaranjem poglavlja". Možda nam viđenje prošlosti pomaže razumjeti da je promjena, iako se često može činiti nemogućom i nevjerojatnom, onoliko nepredvidiva koliko je i neizbježna.

Poslušajte moj radijski prilog o Croatia Infiltration.  Prilog će biti emitiran u subotu 2. kolovoza u HRT-ovom Weekend Magazinu Glasa Hrvatske nakon Croatia Today u 18.15 CET


______________________________________________________________________________
Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma,
često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju ovog bloga