Neka Igre počnu!

Više od 700 hrvatskih sportaša iz dijaspore pristiglo je proteklih dana u Zagreb. Mnogi od njih su po prvi puta u zemlji svojih predaka, dok oni koji su već ranije sudjelovali u Crolimpijadi nisu htjeli propustiti priliku da opet dođu u Hrvatsku. Prevaliti tisuće kilometara kako bi bili dio najveće sportske fešte hrvatskih iseljenika, nije bilo problem za sudionike trećih Hrvatskih svjetskih igara.

Hrvatski svjetski kongres - krovna udruga hrvatskih iseljenika diljem svijeta - 2006. godine prvi put organizira sportsku priredbu koja povezuje iseljene Hrvate i nosi predznak hrvatskog zajedništva. Živeći u dijaspori, često sam čula kako nas sport i kultura povezuju s Domovinom, ali dok Kongres nije uzeo stvari u svoje ruke, godinama su to bile samo riječi.

Latino-Hrvati prvi put u Domovini

Za karatista Axela iz Čilea Igre su bile motiv da napokon upozna zemlju svojeg podrijetla. Od pete godine je aktivni član Hrvatske zajednice u Santiagu i za ove Igre trenirao je u Clubu Estadio Croata. Mauricio Muñoz Gonzales iz Cochabambe Bolivije natjecat će se u tenisu i najviše ga veseli činjenica što će upoznati Hrvate iz čitavog svijeta.


Moji su Argentinci stigli u većem broju – više od dvadeset - i natječu se u nekoliko od ukupno 13 disciplina. Zanimljivo mi je to što su se dva oca odlučila natjecati s veteranima kako bi mogli sa svojim sinovima, koji također sudjeluju u igrama, otputovati u Hrvatsku i usput posjetiti rodbinu.


Idemo po nogometni revanš!


Naravno, velik broj naših Nijemaca nije želio propustiti priliku za sudjelovanje, pa su se odmah organizirali i čak došli s momčadi koja će se natjecati u nogometu. Samo se nadam da će moji Argentinci koji će se s njima natjecati uspjeti u onome u čemu nije uspjela argentinska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.


Novi životni put


Uvjerena sam da će ove Igre biti nekima baš ono što je meni bio tečaj hrvatskoga jezika. Kad sam krenula iz Buenos Airesa, nisam ni slutila da će taj tečaj biti “most” u novi život. Bez obzira što mladi iz Hrvatske traže nove prilike u svijetu zbog teškog domaćeg gospodarskog stanja, uvijek će postojati ljudi iz iseljeništva koji će željeti sagraditi život u ovoj zemlji koju potiho vole iz daljine.


Prijašnje Hrvatske Svjetske Igre, održane 2006. i 2010. u Zadru, neke su ljude potaknule da pokrenu poslove u Hrvatskoj. Neki su upisali studij na hrvatskim sveučilištima, a neki ovdje čak  upoznali buduću “bolju polovicu”. Onima koji se odluče na takve poteze neće biti lako, ali sudeći po mom osobnom iskustvu, trud se isplati!

Neka krene

Ovaj susret Hrvata iz čitavoga svijeta prelazi granice samog sportskog natjecanja. Tu će se ponajviše stvoriti nova prijateljstva. Natjecateljski duh okupirao je Zagreb. Svi žele što veći broj odličja ponijeti doma. Na Glasu Hrvatske možete pratiti izbliza najnovije informacije o Hrvatskim Svjetskim Igrama, i to na četiri jezika. Ne preostaje mi drugo nego poželjeti sreću svim natjecateljima. Neka Igre počnu!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.