Uzorni njemački navijačiProšlog tjedna sam pisala o tajnama uspjeha njemačkog nogometa, a zaboravila spomenuti jedan veliki i važan faktor – navijače. Finale SP-a gledala sam s kolegama Argentincima u jednom kafiću. Naravno, s obzirom na doba godine i turističku sezonu, bili smo okruženi i njemačkim navijačima. Bez brige, ne slijedi priča o okršaju na terasama zagrebačkih kafića.


Argentinci su, očekivano, bili strastveniji navijači. Pjevali su svoje pjesme zaraznih melodija koje se većinom baziraju na provokacijama susjeda Brazilaca. Riječ je o benignom zadirkivanju, na ovim prostorima zagriženi rivali izmjenjuju puno gore i agresivnije riječi. Kad su me prije nekoliko dana pitali koja ja najpoznatija njemačka navijačka pjesma, nisam znala odgovor. Pa, zapravo ih i nemaju. Što ne znači da svoju momčad ne bodre svim srcem. Jednostavno to čine drukčije.


Pljesak za protivnika


Gledajući finalni okršaj, njemački navijači u nekoliko navrata zapljeskali su i poviknuli “Njemačka, zabij gol“. Negodovali su pri nekim sudačkim odlukama i gromoglasnim povicima proslavili pobjednički gol. Moji argentinski prijatelj ostali su zatečeni pljeskom Nijemaca za Lea Messija prilikom uručivanja Zlatne lopte.


Takva gesta strana je i tribinama hrvatskih nogometnih stadiona. Kad je Cristiano Ronaldo s Realom igrao u Zagrebu protiv Modrih, publika ga je pokušala isprovocirati povikivanjem Messijevog imena. Umjesto da uživaju u majstorijama jednog od najboljih igrača svijeta.


Događaj za čitavu obitelj


U Njemačkoj je nogomet uistinu više od sporta. To je gotovo životni stil. Utakmice su iznimno posjećene – i to ne samo u Bundesligi već i u mnogo nižim ligima. Paketi godišnjih ulaznica redovito se rasprodaju i prije početka same sezone, svi s oduševljenjem čekaju predstavljanje novih dresova. Nogometna utakmica događaj je za čitavu obitelj, idealan izlet i izlazak vikendom. Uživa se u sportu, dobroj atmosferi, nema tučnjave, nema psovki i ružnih riječi.


Njemački se klubovi čak mogu financirati prodajom karata. Nezamisliv scenarij u Hrvatskoj. I odmah da doskočim onima koji bi se mogli naći prozvanima – u tekstu govorim isključivo o stanju u nogometu. U Hrvatskoj su tribine najčešće prazne. Razloga je mnogo: netransparentno poslovanje i korupcija, huligani, loše stanje samih stadiona, slabe financijske prilike građana...


Više zdravog razuma


Neki će reći da je većini hrvatskih građana baš svejedno. No, i tribine nogometnih stadiona odraz su društva i prilika u kojima živimo. Zdrav razum, tolerancija i pristojnost ne trebaju nestati pod krinkom navijačke strasti. Huliganizam je tema za sebe koju uopće ne povezujem s time.


Svakome razumnom je jasno da se ljubav prema klubu i reprezentaciji ne treba iskazivati grubim vrijeđanjem i ponižavanjem drugog, paljenjem baklji, teroriziranjem drugih gledatelja, tučama na tribinama. Eto, imamo toliko kreativnih i lijepih navijačkih pjesama kojima smo “prešišali“ uzorne njemačke navijače – neka to bude početak.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći  i njemačku verziju bloga.