Kraj sna

Jutros su ih vratili kući, u Honduras. Vijesti su pokazale mali zrakoplov kojim je u zoru u San Pedro Sula, grad u kojem smrt odavno nije vijest, prevezeno četrdesetak putnika. Uglavnom majke i djeca vraćeni su tamo gdje pravdu kroje ulične bande, a ekonomiju kontroliraju narko bossevi. San Pedro Sula okrutniji je za život čak i od meksičkog Juáreza u kojem na naslovnicama lokalnih novina svakodnevno izlaze fotografije unakaženih tijela.

Posljednjih mjeseci u Sjedinjene je Države, preko granice s Meksikom, ušlo je oko 80 tisuća ilegalanih imigranata. Od toga više od 50 tisuća djece bez pratnje roditelja.

Rat narko kartela prelio se iz Meksika na zemlje u susjedstvu, Honduras, El Salvador i Guatemalu. Očajni roditelji, ohrabreni glasinama da će ih SAD prihvatiti, djecu šalju tamo gdje postoji nada u sigurnu budućnost. Put u obećanu zemlju traumatično je iskustvo, putovanje noću na sklepanim brodicama, krovovima pretrpanih vlakova, kroz pustinju Meksika.

U Meksiku ih puštaju da uđu u SAD gdje ih u malim, graničnim gradovima dočekuju prosvjednici s porukama Vratite se kući, ali i humanitarna pomoć koju najčešće organiziraju lokalne crkve. Javnost je podijeljena oko statusa djece, ilegalaca.

Trebalo je dočekati ljeto da useljenici bez dokumenata, kako je u Washingtonu politički korektno nazivati ilegalne imigrante, postanu tema dana, zapravo tjedna.

Predsjednik Obama otputovao je u Teksas, ali nije želio posjetio prihvatilišta s djecom.

Od Kongresa je zatražio gotovo četiri milijarde dolara za human tretman djece čiji su životi na kocki od trenutka kada napuste dom.

Human tretman zapravo znači deportaciju nakon što liječnici i stručne službe obave svoj posao u nekom od prihvatilišta u Novom Meksiku, Arizoni, Teksasu.

Na Capitol Hillu predvidljiv scenarij. Republikanci, čija je glavna misija opstruirati Obaminu Bijelu kuću, predsjednika optužuju za mlakost i imigracijsku politiku koja je ohrabrila rijeke siromašnih iz Srednje Amerike da krenu prema obećanoj zemlji.

Demokrati bi javnosti htjeli pokazati humano lice, zabrinutost za nedužnu djecu, ali pritom ne zaboravljaju na političku kalkulaciju. U studenom su izbori za Kongres, a biračko tijelo nije oduševljeno novim imigrantskim valom.

Iako, rijeka djece na granici SAD, Meksiko po mnogima je izbjeglička, a ne imigrantska kriza.

U kolovozu će Kongres uzeti redovitu ljetnu petotjednu stanku. Vreli Washington napustit će i obitelj Obama koja redovito odmara na otoku Martha’s Vineyard. Mediji će se opsesivno usredotočiti na neku novu temu. Autobusi s djecom koja se vraćaju tamo gdje vladaju zakoni narko kartela već sutra će biti stara vijest.